Vijesti / Životni stil

PAZITE NA LJUBIMCE

Bacite keksić umjesto petarde: Psi zbog pucnjave pirotehnike mogu doživjeti zastoj srca!

Bacite keksić umjesto petarde: Psi zbog pucnjave pirotehnike mogu doživjeti zastoj srca!
Ilustracija

Neki se psi skrivaju po kući, a neki pobjegnu iz dvorišta ili tijekom šetnje.

Akcijom 'Bacite keksić umjesto petarde' Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu pozvalo je u četvrtak građane da u ovo blagdansko vrijeme ne bacaju pirotehnička sredstva u blizini pasa koji su jako osjetljivi na buku.

Djelatnici Skloništa mole građane da idućih dana intenzivno šire glas o opasnostima koje psima donosi pirotehnika. Sluh pasa je tri puta jači od onog ljudi, pa su psi jako osjetljivi na buku pirotehnike.

U Hrvatskoj je dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava II. i III. razreda između 27. prosinca i 1. siječnja, a ta sredstva psima uzrokuju strah i bol zbog kojih mogu i uginuti, navode u priopćenju djelatnici Skloništa. 

- Sve više ljudi snima i fotografira reakcije svojih pasa na pirotehniku. Uznemirujuće je vidjeti pse izložene toj razini straha i stresa. Neki se psi skrivaju po kući, a neki pobjegnu iz dvorišta ili tijekom šetnje. Psi zbog pucnjave petardi mogu doživjeti zastoj srca ili poginuti pod kotačima automobila - pojašnjava Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Skloništa ovih dana tradicionalno organizira akciju 'Bacite keksić umjesto petarde'.

Građani mogu posjetiti Sklonište u subotu 28. prosinca od 10 do 14 sati i njegovim privremenim stanarima donijeti neku poslasticu. Timaritelji će te poslastice koristiti u odgoju pasa koji u Dumovcu čekaju novi dom i svoje ljude.

Građani koji će u subotu posjetiti Sklonište, mogu se priključiti i akciji Zima topla svima i donijeti  stare deke kako bi  psima u skloništu najhladnije doba godine prošlo što ugodnije.

Benzinskim crpkama za lokomotive na hrvatskim željeznicama idućih 20 godina upravljat će Crodux. Vlasnici postrojenja, HŽ Infrastruktura, da

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video