Vijesti / Životni stil

ZA MIRAN SAN

Dišite lakše, spavajte bolje: Sedam savjeta kako se riješiti začepljenog nosa

Dišite lakše, spavajte bolje: Sedam savjeta kako se riješiti začepljenog nosa
Ilustracija

Začepljen nos nije opasno zdravstveno stanje, ali svakako može biti neugodno. Isprobajte ove tehnike kako bi pročistili nos i dobro se naspavali...

Začepljenje nosa je najčešće uzrokovano oticanjem membrane sluznice nosa. Iako samo po sebi nije opasno, može uzrokovati manjak sna što dovodi do poremećaja u metabolizmu.

Zabrinjavajući rezultati velike studije: Manjak sna utječe na svaki segment života 

Donosimo vam savjete kako bezbrižno spavati ako imate začepljen nos:

1. Ne ispuhujte nos

Kada imamo začepljen nos, ono što nam je svima instinktivno je ispuhati ga. Istraživanje pokazuje da ispuhivanjem nosa stvaramo prevelik pritisak u nosnoj šupljini i tako povećavamo šansu da tekućina iz nosa ode u sinuse. Zato bi ispuhivanje trebali izbjegavati, a ako je baš nužno, pažljivo ispuhati jednu po jednu nosnicu.

2. Pijte dovoljno tekućine

Kada je sluz u nosnim prolazima previše gusta može se zalijepiti za stijenke i uzrokovati začepljen nos. Unošenjem dovoljne količine tekućine u tijelo možete to spriječiti. Također, za bolji san preporuča se ne konzumirati alkoholna i kofeinska pića jer su i kofein i alkohol diuretici, tvari koje pojačavaju izlučivanje tekućina iz tijela. 

3. Vrući tuš prije spavanja

Začepljen nos možete olakšati tuširanjem vrućom vodom. Gusta sluz u nosu će postati rijetka, što će vam trenutno donijeti olakšanje. Bitno je da vrata kupaonice budu zatvorena kako bi koncentracija vodene pare u zraku dovoljno narasla. 

4. Uložite u ovlaživač zraka

Iako vam vrući tuš može olakšati disanje prije spavanja, kako bi taj efekt trajao cijelu noć preporučamo korištenje ovlaživača zraka. U uređaj možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa koje smanjuje sluz i otvara dišne puteve.

5. Dodajte još jedan jastuk ispod glave

Glava i gornji dio tijela trebali bi biti u višem položaju nego uobičajeno kako bi se smanjio protok krvi kroz sluznicu nosa, a time i začepljenje. U ležećem položaju također dolazi do nakupljanja sluzi u sinusima. 

6. Nos isperite slanom vodom

Možete koristiti sprejeve s morskom vodom ili nos ispirati Jala Neti tehnikom. 

7. Namažite prsa gelom s mentolom i eteričnim uljima

Gelovi ove vrste se nanose na prsa i vrat, a osim mentola često sadrže i kamfor koji odlično pročišćava dišne puteve. Iako gel ne liječi uzrok začepljenog nosa, svakako vam pomaže lakše disati i dobro se naspavati. 

Također je važno saznati točan uzrok začepljenog nosa. Ako se radi o alergijama, potrebno je ukloniti alergen (ako je moguće) koji vam smeta i uzeti antihistaminik. Ako se radi o prehladi, pomoći si možete nazalnim kapima koje sadrže efedrin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video