Vijesti / Životni stil

DEPRESIJA NAKON BLAGDANA

Iscrpljeni ste od blagdana? Ova hrana će vam pomoći da se osjećate bolje

Iscrpljeni ste od blagdana? Ova hrana će vam pomoći da se osjećate bolje
Ilustracija

Tijekom zime možete se osjećati lošije, a hrana može imati značajan utjecaj na vaše raspoloženje, objašnjavaju nutricionisti...

Postoji način da poboljšate svoje raspoloženje uz hranu i piće koje konzumirate što će biti za vaše dobro, objašnjavaju nutricionistkinje Catherine Nay i Megan Brown za Futurity. 

'Budući da ne postoji niti jedna hrana ili hranjiva tvar koja bi mogla spriječiti depresiju, konzumiranjem raznog povrća, voća, proteina, mliječnih proizvodi s niskim udjelom masti i cjelovitih žitarica osigurat ćete adekvatan unos vitamina i minerala koji su potrebni za dobro zdravlje', kaže Brown.

Kako biste se dobro osjećali tijekom zime i iscrpljujućeg blagdanskog perioda vrlo je važno unosite sljedeće hranjive sastojke:

1. Triptofan

Vjerojatno ste čuli da se zbog puretine možete osjećati pospano. I ima istine u tome. Triptofan, koji se nalazi u puretini, je esencijalna aminokiselina što znači da ga vaše tijelo ne može proizvesti i morate ga unijeti. 

Triptofan izgrađuje serotonin, važna neurotransmiter koji mozak proizvodi i koji ima ulogu u kontroli sna, apetita i u živčanom sustavu. Povećana razina serotonina zapravo može poboljšati raspoloženje, ali proizvodnja serotonina ograničena je dostupnošću triptofana. Ako ne želite konzumirati puretinu, triptofan možete pronaći u orasima, mlijeku, lososu, jajima, sojinim proizvodima i špinatu.

2. Magnezij

Špinat ne samo da sadrži triptofan, nego i magnezij zbog kojeg ćete bolje spavati i manje osjećati tjeskobu, kaže Nay. Ostali izvori magnezija su: cjelovite žitarice, mahunarke i orasi.

3. Fitonutrijenti

Hrana s visokim udjelom šećera može vam pomoći da privremeno povećate šećer u krvi. Međutim, kada vam padne šećer u krvi može doći i do promjene raspoloženja. Umjesto deserta s visokim udjelom šećerom, Nay savjetuje umjereno konzumiranje voća ili tamne čokolade.

'Bobičasto voće sadrži fitonutrijente koji pomažu u zaštiti mozga od utjecaja stresa. Tamna čokolada također sadrži antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje upalu, a upala je povezana s depresijom', kaže Nay.

4. Omega-3 masne kiseline

Slično fitonutrijentima, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, sardina, pastrve i tune također mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje ribe dva puta tjedno, ali ako ne volite ribu, Brown kaže da sjemenke lana, chia sjemenke i orasi također sadrže ovu zdravu masnoću.

5. Polifenoli

Pića, posebno ona koja sadrže kofein, mogu utjecati na vaše raspoloženje.

'Kofein je stimulans i na svakog pojedinca utječe različito', kaže Brown. Iako može ometati san ili pridonijeti osjećaju anksioznosti, umjerenost zapravo može pomoći kod poboljšanja vašeg raspoloženja. Čaj, kava i vino sadrže korisne biljne polifenole, koji su snažni antioksidansi i smanjuju upalu u tijelu, ali ih je važno konzumirati umjereno. Unos veće količine vode može vam pomoći kod podizanja raspoloženja jer se čak i kod blage dehidracije možete osjećati lošije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video