Vijesti / Životni stil

PRIPAZITE!

Koliko je sigurno seksati se ako imate gripu?

Koliko je sigurno seksati se ako imate gripu?
Ilustracija / Pixabay

Ovakav je scenarij: već danima ležite u krevetu s gripom i odjednom dobijete dovoljno dozu energije za malo akcije. Je li sigurno seksati se ako imate gripu?

Liječnici kažu da prvo trebate obratiti pozornost na to kako se gripa prenosi. Odgovor je - kapljično! Dakle, kihanjem, kašljanjem, disanjem, rukovanjem i naravno, ljubljenjem. Virus u kapljicama živi do 24 sata na površinama poput stola itd., na plahtama sat do dva, a na rukama 15 do 30 minuta. 

Tjedan dana bez kontakta Pravilo je da biste se trebali maknuti dva metra od onoga tko ima gripu (doslovno), a pošto seks zahtjeva puno bliskost, za vrijeme gripe biste ga definitivno trebali izbjegavati. 

Vjerojatnosti da ćete se uspjeti poseksati bez da partner u vas diše, kihne, zakašlje se i slično, vrlo su male, pa ako je jedan od vas zaražen - nemojte se seksati. Ovo vrijedi i za slučajeve kada ste se cijepili, jer cjepivo samo smanjuje rizik od zaraze, ne eliminira zarazu upotpunosti. 

Koliko zapravo kirurške maske djeluju u borbi protiv gripe?

 Problem je u tome što osoba koja ima gripu, tjedan dana je zarazna bez da i sama vidi simptome, što znači da se možete zaraziti čak i ako vaš partner izgleda posve zdravo. Ovdje nema pomoći, no ako već znate da ste imali gripu, suzdržavajte se od seksa najmanje tjedan dana nakon što prođu svi simptomi. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video