Vijesti / Životni stil

doznajte zašto

Znate li na kojoj temperaturi biste trebali prati odjeću u perilici?

Znate li na kojoj temperaturi biste trebali prati odjeću u perilici?
Ilustracija

Kraća i hladnija pranja čuvaju odjeću i produljuju im vijek, potvrdila su istraživanja...

Stručnjaci sa sveučilišta u Leedsu, zajedno s tvrtkom za deterdžent Proctor & Gamble, istraživali su utjecaj različitih načina pranja odjeće na laboratorijskim uzorcima i na pravoj odjeći, piše Daily Mail.

Lucy Cotton, glavna autorica istraživanja, kaže kako su svjesni da takozvana brza moda loše utječe na okoliš. Također znaju da im se kupci žale da njihova odjeća nakon nekog vremena gubi svoj prvobitni izgled, mekoću i boju.

No, sada su otkrili da kraća i hladnija pranja čuvaju odjeću i produljuju im životni vijek.  Istraživanje su proveli na osam majica jarkih boja i 12 majica tamnih boja te su dodali nekoliko bijelih majica kako bi vidjeli hoće li se pustiti boja.

Nakon 16 pranja na 25°C stupnjeva i na 40°C, istraživanje je pokazalo da kraće i hladnije pranje smanjuje puštanje boja, majice se ne rastegnu i ne gube svoju mekoću.

Također su ta kraća pranja stvarala manje štetnih mikrovlakana koja ostaju u vodi u perilici i završavaju u oceanima i okolišu. Ovo istraživanje moglo bi zaustaviti zagađenje okoliša od nevidljivih plastika u okolišu. 

Međutim, ima i dobrih posljedica za proizvođače, ova kraća i hladnija pranja smanjuju korištenje energije i vode, a i odjeća ostaje 'nova' dulje vrijeme.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video