Vijesti / Životni stil

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Najslabija karika u obitelji

Najslabija karika u obitelji
Edukacija

Ono što se najčešće dogodi u čitavom timu je da nedostaje jedna osoba koja menadžira svime te time organizira ostale članove tima.

Obitelj je mali tim u kojem bi svatko trebao raditi i obavljati svoju dužnost ako želimo da tim funkcionira. Dobro je unutar tima napraviti preraspodjelu dužnosti kako bi se u svakom trenutku znalo što tko u obiteljskom timu treba raditi. 

Ako tim broji četiri člana, otac, majka i dvoje djece, svatko od njih ima svoje dužnosti i obaveze. Jedan ili dvoje od njih zarađuju i odgovorni su za financijsku stranu obitelji, pokrivanje troškova življenja i nabavke kao i ostale pogodnosti. Većina u timu treba biti raspoređena na obavljanje kućanskih dužnosti - kuhanje, pranje, čišćenje, peglanje, održavanje čistoće doma i tome slično.

Djeca imaju dužnost voditi brigu o pisanju zadaća i obaveza vezanih uz školu kao i treninge i obaveze koje imaju izvan škole. Majka vodi brigu oko organizacije kuhanja i čišćenja doma. Ono što se najčešće dogodi u čitavom timu je da nedostaje jedna osoba koja menadžira svime te time organizira ostale članove tima.

Po nekoj prirodi stvari to bi trebao biti otac kao glava obitelji no praksa je pokazala da većinom to rade majke jer imaju bolje organizacijske sposobnosti. Kada bi to radio muškarac, koji za to koristi racio, tada bi on doista organizirao poslove i njemu bi ostala jednaka količina posla kao i svima ostalima. Pošto je taj dio preuzela majka, ona se kao žensko češće vodi emocijama i popusti ostalim članovima time jer se sažali ili joj je teško gledati kako se muče i na kraju ona preuzima tuđe dužnosti i nakon nekog vremena jedna osoba vuče poslove nekolicine njih.

Žena to može, no pitanje je koliko dugo ona to može. Pitanje je i kada će pucati po šavovima jer ima u domaćinstvu još dosta 'nevidljivih' poslova koje vidi samo žensko oko ali ne i muško ili dječje. Osoba koja je preuzela voditi tim, trebala bi s vremena na vrijeme napraviti reviziju poslova svojeg tima i vratiti svakome svoje. Tako bi majci bio oduzet višak i dobila bi opet malkice vremena.

Ravnopravnost žena je većina žena shvatila da one mogu raditi baš 'sve' i praksa je to i potvrdila, no pitanje je koliko je za ženu mudro da se miješa baš u sve. Time sebe opterećuje više no što treba i postaje prenatrpana.

Zato većina žena puca po šavovima više od muškaraca. I muškarci su u današnje vrijeme u stresu, no njihov racionalni dio manje multitaska od žene koja u isto vrijeme radi nekoliko poslova i traži načine kako da poveća još i više taj obim poslova.

Žena, kao emocionalno biće misli na sve druge i sažali se nad drugima, ali zaboravlja na sebe. To je najveća mana žene. I zbog toga je najslabija karija u obitelji umjesto da je najjača inspiracija svima.

Time što sve vuče i uvjerava sebe da može vuči i još više, često je neraspoložena, jadna, nesretna, sve se manje smije i raduje, sve se rjeđe igra s djecom jer  radosti nestaje a obaveze se povećavaju.

Cilj je vratiti ženi poziciju žene. Ona treba biti kraljica koja kraljuje obitelji. Ona je inspiracija svojem kraju i motivira njega da radi sve više. Ona motivira i uči djecu kako da obavljanju svoje dužnosti i delegira im obavljanjem poslova doma. Ono što ostane, obavi sama a ako joj je previše, traži pomoć (u peglanju, čišćenju, generalkama…).

Još jedna problem u glavi žene je tražiti pomoć. Neke žene nemaju taj program u sebi ali imaju onaj drugi 'Sve ja to mogu sama! Meni nitko ne treba!'. I mogu, samo kako dugo. Sve dok ne puknu po šavovima. Tko tada ima koristi od takve majke? Nitko! 

Zato je važno ženi vratiti poziciju žene. Važno je da žena osvijesti sebi programe koji rade protiv nje, a ne za nju. Naša glava je čudo i može nas uvjeriti u svašta, no dan ima samo 24 sata i važno je da žena nauči delegirati i davati poslove drugima a ne najviše zadržati za sebe. To neke žene trebaju naučiti i početi primjenjivati za svoje dobro, za dobro svojeg stanja. 

Ako se pitate zašto vam o svemu ovome pišem je moja praksa koja mi je pokazala da mi dolazi sve više majki koje više ne mogu obavljati toliko poslova koliko obavljaju i koje su zaboravile na delegiranje i postaju sluškinje i žrtve svojeg doma. To su žene koje gube radost života i takve ne mogu prenijeti djeci radost. Njihov muškarac polako gubi ženu u koju se zaljubio i krajnje je vrijeme da žena vrati sebe sebi.

Drage žene i majke, prije svega trebate sebi biti kraljice i naučiti se staviti u tu poziciju. Vi niste ni sluškinje ni žrtve svojeg doma, niti to itko traži od vas. I djeca i partner žele kraljicu vladaricu koja je sretna i zadovoljna time što je žena.

Vjerujte mi da niste same i da ima sve više žena koje su zalutale i idu pogrešnim smjerom. Treba vas vratiti na pravi put. Time se ja bavim kroz program za žene ili individualni rad s vama. Moguće je i nužno je, što prije jer žene koje nastave tim putem se najčešće razbole što vam ne treba. Možete i prije potražiti pomoć.

Osmislila sam program za žene koji vam daje podršku u tome. Možete dolaziti jednom mjesečno na naše susrete gdje ćete naučiti kako bolje. Možete se javiti na individualne susrete sa mnom i biram vaš tempo rada na sebi i mijenjanja navika koje vam ne koriste. Možete doći na intenzivni program za žene i u jednom vikendu proći sve teme čitavom programa (to je jednom godišnje prvi vikend u lipnju). Ili mi se javite pa ćemo pronaći načine kako da vam se pomogne. 

Sve je više žena koje su odahnule nakon programa za žene i napravile reorganizaciju života i lakše dišu. Pobrinite se i vi za sebe jer tko će ako nećete vi sami.

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

e70cfe7098c90a04376857fe3949fd66.jpg?v=2

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video