Vijesti / Životni stil

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE

Jedna čaša mlijeka dnevno povećava rizik za rak dojke 50 posto

Jedna čaša mlijeka dnevno povećava rizik za rak dojke 50 posto
Ilustracija

Stručnjaci stalno preporučuju svakodnevnu konzumaciju mlijeka zbog brojnih pozitivnih učinka na zdravlje, ali novo istraživanje pokazalo je da mlijeko ima i negativne utjecaje, pogotovo ako se konzumira svaki dan.

Istraživanje Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji, koje je obuhvatilo čak 53.000 žena iz SAD-a, otkrilo je su da i samo mala količina mlijeka može povećati mogućnost za oboljevanje od raka dojke za 30 posto! 

Sudionice u istraživanju osam su godina bilježile hranu koju su konzumirale, a na kraju istraživanja čak je 1057 žena oboljelo od raka dojke, prenosi Daily Mail. 

Žene su, osim toga, ispitane i o obiteljskoj anamnezi, jesu li koristile neke lijekove te ostalim bolestima koje su eventualno imale.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Velikoj Britaniji preporuča konzumaciju velike količine kravljeg mlijeka, a u SAD-u se preporuča pijenje čak tri čaše mlijeka na dan (jedna čaša ima 240 ml). Glavni razlozi za te preporuke su unos proteina i kalcija, koji blagotvorno djeluju na kosti, što je kod žena slaba točka (osteoporoza, osteopenija).

Na sveučilištu Loma Linda provedeno je istraživanje koje je promatralo utjecaj konzumacije mlijeka na zdravlje, ali glavni istraživači kažu kako se rezultati trebaju promatrati s oprezom i u kontekstu svake zemlje jer nije u svagdje ista situacija.

Istraživanje je bilo samo u cilju promatranja učinka, a glavni uzrok još nije poznat. Stručnjaci ipak vjeruju da je to zbog hormona koji se nalazi u kravljem mlijeku, koji potiče ključne faze zadužene za razvoj raka.

Rizik za obolijevanje od raka nije se mijenjao ako je mlijeko punomasno ili bez masnoća, ali alternativne verzije mlijeka, poput sojinog, bademovog ili zobenog, nisu imale poveznice s rakom, pokazalo je navedeno istraživanje. Ipak, treba naglasiti da postoji razlika mlijeka u SAD-u i u Hrvatskoj.

U Americi čak 99 posto hrane dolazi s mega farmi koje masovno proizvode milijune namirnica, objavio je Sentience Institut iz SAD-a, a prenosi Agrobiz. Stoga je velika razlika u kvaliteti i sastavu kravljeg mlijeka iz Amerike i Hrvatske.

Gary Fraser, glavni stručnjak u istraživanju Sveučilišta Loma Linda, rekao je: 'Konzumacija samo četvrtine čaše mlijeka svaki dan povećava mogućnost za rak dojke čak 30 posto, dok jedna puna čaša mlijeka dnevno povećava šanse za 50 posto. Ljudi bi trebali dobro pripaziti na unos mlijeka.' Ipak, istraživanje nije pokazalo poveznicu između raka i konzumacije sira i jogurta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video