Vijesti / Životni stil

61. ROĐENDAN

Najpoznatija lutka Barbie proslavila je rođendan, a ovo su činjenice koje možda niste znali

Najpoznatija lutka Barbie proslavila je rođendan, a ovo su činjenice koje možda niste znali
Ilustracija

Ova lutka mogla se pronaći gotovo u svakoj dječjoj sobi, a 61 godinu nakon njezina popularnost nije ništa manja.

Lutka Barbie prvi put je svijetu predstavljena 9. ožujka 1959. godine na American International Toy eventu u New Yorku. Bila je visoka 27,9 centimetara i obučena za party na bazenu - jednodijelni kupaći kostim crno bijele boje, a upravo ona je prva lutka koja je bila žena, a ne djevojčica ili beba i bio je to sasvim novi koncept igračaka za djecu. 

Osim plave kose i nestvarno dugih nogu koje je imala, jedna zanimljiva činjenica o njezinom izgledu je da sve do 2000. godine nije imala pupak. Za ovu lutku možemo biti zahvalni jednoj od vlasnica tvrtke Mattel - Ruth Handler. Ona je putovala s djecom po Europi kada je prvi put vidjela Bild Lilli lutku u Njemačkoj koja je bila sve samo ne igračka za djecu - djevojka iz visokog sloja društva koja se prvo pojavila u stripovima, a kasnije se prodavala po cigar shopovima i dućanima za odrasle.

Handler je tada predložila tvrtki da naprave takvu lutku s kojom će se moći igrati djevojčice. Onda je stvar u svoje ruke uzeo Jack Ryan koji je svoju karijeru započeo kao inženjer radeći rakete za Pentagon, ali je na kraju kao veliki znalac o materijalima zaposlen u Mattelu. Njegovi dizajni doprinijeli su izgledu Barbie.

Na osmišljavanje imena nisu gubili puno vremena već je kao inspiracija poslužila Ruthina kći, Barbara, a za mušku lutku Kena, sin Kenneth. Barbie dolazi iz Wisconsina, njezini roditelji su George i Margaret Roberts, a ima sedmero braće i sestara.

Skipper je predstavljen 1964., blizanci Todd i Tutti su bili popularni od 1965. do 1971. Stacie je preplavila police trgovina 1990., Kelly 1994., a 2011. ju je zamijenila Chelsea. Najmlađa sestra Krissy počela se prodavati 1998. godine. Tu su još rođakinje Francie i Jazzie koje dolaze iz Engleske. 

Njezina zaštitna boja je roza, a prva karijera koju je imala je ona modela. Kasnije se počela prodavati s raznim zanimanjima, čak njih 200, a samo neka su: stjuardesa, balerina, tenisačica, urednica, astronautica, kirurginja, gimnastičarka, glumica, instruktorica aerobika, reporterka, rock zvijezda, reperica, kuharica, policajka... 

Nakon mnogo optužbi da šalju krivu poruku o idealima ženske ljepote, Mattel je počeo kreirate lutke raznih visina, s oblinama, u invalidskim kolicima i s kožnim bolestima poput vitiliga. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video