Vijesti / Životni stil

krenite danas

Čitanje knjiga prije spavanja najbolji je način za provesti slobodno vrijeme

Čitanje knjiga prije spavanja najbolji je način za provesti slobodno vrijeme
Ilustracija

Stručnjaci često napominju koliko je važno odvojiti vrijeme za sebe i uživanje pored svih obaveza, a uglavnom se preporučaju razni oblici wellnessa - zdravi sokovi, treninzi, meditacija i slično.

New York Post prenosi kako je novi oblik 'wellnessa' čitanje knjiga koje je, za razliku od drugih oblika, najjeftinije i najlakše dostupno.

Čitanje prije spavanja poboljšava kvalitetu sna, smanjuje razinu stresa, popravlja raspoloženje i pomaže pri boljem donošenju odluka. Također, puno je bolji način opuštanja od pregledavanja društvenih mreža i gledanja televizije.

Svjetlo televizije vašem mozgu daje signal da je još uvijek dan, pa ćete tako teže zaspati, a ujutro se nerijetko probuditi mrzovoljni i umorni. Također, ta svijetlost može spriječiti proizvodnju melatonina - hormona od kojeg osjećamo umor. Vašem umu potreban je 'bijeg' od kompjutora, notifikacija i tehnologije.

Ovo istraživanje pokrenula je izdavačka kuća Penguin Random House, a njihova menadžerica Kelsey Manning kaže: 'Dokazano je da čitanje pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje, a mislim da mi kao izdavačka kuća trebamo širiti tu poruku.'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video