Vijesti / Životni stil

JEDNOSTAVNO I BRZO

Proljetno čišćenje doma neće biti problem uz ovih nekoliko trikova i proizvode koje zasigurno imate doma

Proljetno čišćenje doma neće biti problem uz ovih nekoliko trikova i proizvode koje zasigurno imate doma
Ilustracija

Nekoliko namirnica i proizvoda koje imate kod kuće, malo truda i vašoj kući možete vratiti onaj stari sjaj.

Proljeće je stiglo, a s njim dolazi i veliko spremanje kuće. Iako biste možda radije potrošili svoje vrijeme na neke druge aktivnosti poput čitanja knjiga ili gledanja filmova, uz ove trikove čišćenje vam neće biti toliko mrsko, piše bestlifeonline.com. 

Nema potrebe da zovete profesionalne čistače kako bi vam uklonili mrlje na presvlakama. Umjesto toga uzmite pjenu za brijanje, stavite na mrlju i ostavite 30 minuta ili čak preko noći. Obrišite krpom i osušite. Za početak isprobajte ovaj trik na malom području, ne toliko vidljivom, kako biste bili sigurni da nećete uništiti tkaninu. 

Stvarno nije jednostavno klečati na koljenima i čistiti kutove po kući. Postoji jednostavniji način da održite svoj prostor čistim i mirisnim - na neki štap stavite maramicu za skupljanje boje u perilici rublja. Pokupit ćete lako prašinu iz kuta, a i namirisati prostoriju.

Također, iste maramice možete koristiti za čišćenje tava. Stavite prljavu tavu u sudoper, dodajte toplu vodu i deterdžent za posuđe i maramicu. Ostavite da stoji sat, dva, a potom izvadite maramicu - pokupit će svu prljavštinu.

Za čišćenje kupaonice trebate dvije stvari - grejp i sol. Citrusno voće je odlično rješenje za prljavu kadu - razrežite ga na pola i dodajte po njemu sol koja svojom grubom teksturom uklanja prljavštinu zajedno s kiselinom iz grejpa.

Obavezno kupite krpu za podove koju možete prati u perilici rublja, kako bi svaki put bila besprijekorno čista. Tijekom pranja podova nakupi se toliko bakterija da se mora dezinficirati ako ju mislite ponovno koristiti. Svoje spužvice koje koristite u kuhinji za pranje suđa možete također dezinficirati - u mikrovalnoj. Malo ju navlažite, stavite u mikrovalnu na 90 sekundi i uklonit ćete sve bakterije. Budite sigurni da nema nikakve metalne dijelove u sebi za ribanje jer ćete vrlo vjerojatno morati kupiti novu mikrovalnu.

Kada smo kod posuđa, svojim tanjurima možete vratiti stari sjaj korištenjem soda bikarbone. Napravite pastu od vode i sodabikarbone, utrljajte u tanjure i izgledat će kao novi.

Daske za rezanje, pak, očistite limunom. One plastične možete ubaciti u perilicu posuđa, ali drvene nikako. Trljajte malo limuna i soli po njima i uklonit ćete sve mrlje, čak i one od špinata i rajčice.

Soda bikarbonom možete osvježiti i svoju posteljinu. Postoji jednostavan način za uklanjanje bakterija s jastuka, madraca i pokrivača. Jednom mjesečno ih usisajte, dodajte soda bikarbonu na to, ostavite nekoliko sati i usisajte ponovno. 

Ako koristite papirnate ručnike kako biste oprali prozore, vrata i ogledala radite krivo. Uzmite novine i njima operite sva područja - neće ostaviti mrlje ni mrvice. U mikrovalnoj se taloži puno masnoće koju na prvu možda i ne vidite, ali s vremena na vrijeme ju treba očistiti. U zdjelicu stavite nekoliko žlica octa, šalicu vode i neka se 'grije' nekoliko minuta. Stvorit će se para i vrlo jednostavno ćete obrisati mrlje. Valjak koji koristite za uklanjanje dlaka i mrvica s odjeće, sada možete koristiti i u druge svrhe. Kada trebate pokupiti šljokice, pseću dlaku ili prašinu s ovim valjkom uklonit ćete ih sto posto s bilo koje površine. 

Svoj aparat za kavu možete očistiti octom. Oni su prepuni bakterija, pa bi ih trebalo dosta često očistiti, a to napravite ovako: U aparat stavite nekoliko žlica octa pomiješanog s vodom, isperite i to dva puta kako biste uklonili miris. Octom možete ukloniti i mrlje od vode koje ostaju na staklu. Napravite mješavinu od 50 posto octa, 50 posto vode i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Uzmite četkicu za zube ili neki slični mali, a oštri predmet i njime uklonite mrlje do kraja. Svoj tuš isto tako možete dovesti do savršenstva uz malo octa.

U blenderu se često rade smoothieji, usitnjava se orašaste plodove, a sve te sitne mrvice teško je oprati 'na ruke'. Stavite u njega malo vode, sodabikarbone i deterdženta za posuđe. Pritisnite tipku za miksanje nekoliko puta po par sekundi. Isperite ga, a za dodatno čišćenje možete ga još ubaciti u perilicu posuđa.

Iako mnogi misle da se perilice peru 'same', to nije točno. Stručnjaci kažu da samo sredstvo za čišćenje nije dovoljno da ubije sve bakterije i viruse, a ključni sastojak je izbjeljivač. Pomiješajte toplu vodu i malo izbjeljivača, ubacite u perilicu rublja i vaša odjeća će iz nje izlaziti još više mirisna.

Mrlje na tepihu su jako česta pojava, pogotovo ako imate djecu. Srećom, trebate samo malo octa, vode i glačalo kako biste ih uklonili. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:3, stavite na mrlju koju ćete onda prekriti mokrom tkaninom i glačajte 30 sekundi. U samo nekoliko minuta možete vratiti stari izgled tepiha. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video