Vijesti / Životni stil

LOŠ ZA ZDRAVLJE

Suprotno popularnom mišljenju: Alkohol oslabljuje imunološki sustav i čini vas podložnijim virusima

Suprotno popularnom mišljenju: Alkohol oslabljuje imunološki sustav i čini vas podložnijim virusima
Ilustracija

U samoizolaciji alkohol se možda čini kao pravo rješenje za zabavu, ali stručnjaci savjetuju suprotno.

Svi su anksiozni, zatvoreni su unutra, zabave se otkazuju i možda vam se čini da je alkohol pravo rješenje da vam brže prođe vrijeme, ali to zapravo nije dobra ideja.

Ne samo da alkohol u ovakvim situacijama pogoršava mentalno stanje, stručnjaci kažu da oslabljuje i imunološki sustav, što je upravo suprotno od onoga što želite u globalnoj pandemiji, prenosi metro.co.uk.

Osim šro primjenjujete često pranje ruku i zdravo jedenje, trebali biste odustati od alkohola, ako ne za sebe, onda za one slabije od vas. Svi znaju da se nakon ludog vikenda pojavljuju razne posljedice, osim mamurluka, podložniji ste prehladama, gripama i infekcijama.

Dr. Aragona Giuseppe objašnjava: 'Pijenje velike količine alkohola šteti imunološkim stanicama u plućima i dišnom sustavu, što onda povećava rizik obolijevanja od tuberkuloze i pneumonije te vas čini podložnijim virusima i infekcijama. Alkohol također uništava barijeru u želucu te tako bakterije lakše ulaze u krvotok i uništava se rad najvažnijih imunoloških bakterija, makrofaga te T i C stanica.' 

Makrofazi su prva linija obrane vašeg sustava, a T i C stanice su antitijela za već poznate viruse, a kada se njima oteža rad, vaš imunološki sustav i zdravlje se pogoršava. Iako je konstantna konzumacija alkohola najgora, čak i konzumacija jednom tjedno može privremeno narušiti stanje imunološkog sustava.

Kako biste ostali zdravi, najbolje bi bilo u ovo vrijeme ostaviti alkohol. Vaše tijelo bit će zdravije, snažnije i spremnije za borbu protiv bolesti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video