Vijesti / Životni stil

vrlo jednostavno

Limun, ocat, soda bikarbona: Evo kako očistiti cijelo kućanstvo s njima

Limun, ocat, soda bikarbona: Evo kako očistiti cijelo kućanstvo s njima
Ilustracija

Iako se uglavnom koriste u kuhanju, ova sredstva učinkovita su i za čišćenje cijelog kućanstva.

Miješanjem ovih svestranih prirodnih sastojaka s vodom je zapravo sve što trebate napraviti kako biste dobili prirodna sredstva za čišćenje. Kombiniranjem tih sastojaka dobit ćete odlična i učinkovita rješenja koja će vaše kućanstvo oprati od podruma pa sve do krova bez da koristite sintetičke materijale, prenosi Canadianliving.

Ocat

Korištenje prirodne kiseline koju ocat sadrži u sebi uklanja masnoću, neugodne mirise i uklanja naslage kamenca s različitih površina. Dodavanjem nekoliko kapi esencijalnog ulja u ocat, osim što ćete imati odlično sredstvo za čišćenje, dobit ćete i ugodan miris. U dućanima se može pronaći i poseban ocat namijenjen za čišćenje koji je skuplji od običnog, ali ima jednaka svojstva i jačinu.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlična je za upijanje neugodnih mirisa, čak je možete i držati u vašem hladnjaku upravo iz tog razloga. Ona je svestrana i može zamijeniti komercijalne paste za pranje i praške.

Citrusi

Citrusno voće koristi se u raznim proizvodima za čišćenje za miris svježine, ali limun se može i samostalno koristiti kao sredstvo za čišćenje. U stvari je jednako jak kao i ocat, a njime možete čistiti, polirati, deodorirati podove, uređaje i većinu površina u kućanstvu. Ostatak limuna može se spremiti u hladnjak za kasniju upotrebu.

Biljni sapuni

Velika količina ljudi voli biljne sapune jer ne štete okolišu, a i mogu se napraviti kod kuće. Od biljnih sapuna možete naribati listiće koji se mogu koristiti u pranju rublja za osjetljive tkanine.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja su koncentrirani biljni ekstrakti. Ona čiste, ostavljaju ugodan mirisa, a također imaju i antiseptička svojstva. Čajevac, eukaliptus i lavanda su odlična za čišćenje kućanstva zbog njihovih antigljivičnih i antibakterijskih svojstva, no prije korištenja provjerite jesu li vaši ukućani alergični na njih. Također, neka esencijalna ulja su previše snažna da bi se koristili u blizini male djece ili kućnih ljubimaca.

Dezinfekcijsko sredstvo

Šalici octa dodajte četiri šalice vruće vode i dvije čajne žličice sode bikarbone. 

Sredstvo za čišćenje prozora

Šalici octa dodajte šalicu vode i dobro promiješajte. 

Odmašćivač

Šalici octa dodajte šalicu vruće vode i sok pola limuna te nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna ili lavande.

Deterdžent za posuđe

U pola šalice vode dodajte žlicu octa, pola šalice biljnog sapuna i 20 kapi esencijalnog ulja limuna. Ovaj deterdžent se blago pjeni, no jako dobro čisti posuđe. Pitanje hoće li se sredstvo pjeniti ili ne, nema veze s njegovim sposobnostima čišćenja.

Sredstvo za poliranje drveta

Šalicu maslinovog ulja pomiješajte sa sokom pola limuna. Smjesu prelijte u čistu bočicu te nasprejajte na površinu, a zatim obrišite suhom mekanom krpom.

Čistač za pećnicu

Pomiješajte dva dijela sode bikarbone s dijelom vode kako biste dobili pastu koju ćete razmazati po unutrašnjosti i vanjskoj strani pećnice i ostaviti preko noći ili najmanje dva sata. Potom posprejajte octom i prebrišite toplom vlažnom krpom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video