Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Djeluje li stres na kožu?

Djeluje li stres na kožu?
Kiwi kozmetika

Zaboravite na skupe kreme, serume i preparate. Nužno je zasukati rukave i djelovati na svim razinama.

Stres je postao kod većine nas normalan i sastavni dio svakodnevnog života. Život koji vodimo često je pun napetosti i svi se mi s vremena na vrijeme nosimo s različitim oblicima stresa.

Ponekad je riječ o stresu koji je izazvan poslom, obiteljskim problemima, okruženjem u kojem živimo. Kao što već znate, stres u malim količinama je nužan za normalno funkcioniranje i obranu našeg organizma, ali kad on potraje kroz duže razdoblje i dolazi iz različitih izvora lagano počinje raditi nepovratne promjene našem organizmu.

Stres djeluje na sve organske sustave, a koža kao najveći organ nije pošteđena djelovanja stresa. Smatra se da je koža zrcalo našeg cjelokupnog zdravstvenog stanja.

Već samim pogledom na kožu možemo uočiti potencijalne zdravstvene tegobe koje se razvijaju unutar organizma. Kao što već sad znate u stanjim stresa, bilo da se radi o akutnom ili kroničnom stresu, naše tijelo luči niz kemijskih supstanci koji ga pripremaju za stanje borbe ili bijega.

Jedna od tih supstanciji je hormon stresa kortizol koji se luči u prekomjernim količinama i remeti cjelokupnu ravnotežu organizma. Kortizol je inače nužan u umjerenim količinama za normalno funkcioniranje našeg organizma, ali kad je njegovo lučenje povećano remeti se funkcioniranje niza organskih sustava.

Prekomjerno lučenje kortizola potiče upalne reakcije unutar kože jer djeluje na imunološki sustav, iscrpljuje kožu u svim njenim slojevima. Na površini dolazi do oštećenja zaštitne barijere pa koža najprije postaje suha i perutava, crvena i irtirana, a u dubljim slojevima dolazi do oštećenja kolagenskih vlakana te koža gubi elastičnost.

Kortizol može djelovati i na prekomjerno lučenje sebuma te nerijetko dolazi do pojave akni i drugih upalnih procesa poput hiperpigmentacije. Kroničan prije svega, a ponekad i kratkotrajni akutni stres mogu prouzročiti pojavu svrbeži, iritacije, osipa, ekcema i niz drugih stanja.

Oštećena zaštitan barijera kože otvara vrata različitim infekcijama, alergijskim reakcijama na proizvode koje nanosimo na kožu. Stres nerijetko dovodi i do pogoršanja već nekih postojećih kožnih bolesti poput dermatitisa ili psorijaze.

Gljivične te druge mikrobiološke infekcije kože su češće u stanjima stresa jer je funkcioniranje samog imunološkog sustava poremećeno. Također u stanjim stresa dolazi do oštećenja kolagena i elastina zbog čega koža ubrzano stari, ako svemu tomu dodamo još i štetno djelovanje slobodnih radikala i oksidacijski stres koji je u stanjima stresa veoma izražen sasvim je sigurno da će koža prva nepovratno nastradati u stanjima stresa. 

Kako smanjiti djelovanje stresa na kožu? 

Nužno je djelovanje na sam uzročnik stresa. Zaboravite na skupe kreme, serume i preparate. Nužno je zasukati rukave i djelovati na svim razinama.

Prije svega moramo pokušati smanjiti stres raznim tehnikama opuštanja poput šetnje svježim zrakom, meditacijom, jogom, masažom.. Nužno je promijeniti prehrambene navike kako bi se smanjio oksidativni stres.

Prije svega bilo bi dobro u jelovnik ubaciti hranu bogatu antioksidansima koja će pomoći zaštiti kožu od djelovanja slobodnih radikala. Naš tanjur bi trebao biti pun svježeg i zelenog povrća, namirnica koje su bogate vitaminom C, vitaminima B skupine i cinkom.

Opet, kao i uvijek, tu je pravilna higijena spavanja. Spavanje je nužno za regeneraciju našeg tijela, ne samo kože već svih stanica našeg organizma. Na spavanje bi trebalo ići svaki dan u isto vrijeme, osigurati si miran i kvalitetan san od najmanje sedam sati.

Za njegu kože koristite samo prirodne i nježne sastojke bez nepotrebnih kemikalija, s vremena na vrijeme napravite prirodni piling od šećera i soli uz dodatak hladnoprešanog ulja.

Pijte dovoljno tekućine i volite sebe, svoje tijelo i svoj život. 

Recept za šećerni piling

20 grama shea maslaca
20 grama bademovog ulja
60 grama smeđeg šećera
10 grama meda
6 kapi eteričnog ulja mandarine

Otopite shea maslac, dodajte ulje, smeđi šećer, med i eterično ulje. Sve pomiješati i spremiti u dezinficiranu ambalažu. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video