Vijesti / Životni stil

krasna razbibriga

Make up iluzije na licu i tijelu njezin su hobi - upoznajte Varaždinku Moranu Fornažar!

Make up iluzije na licu i tijelu njezin su hobi - upoznajte Varaždinku Moranu Fornažar!
Privatna arhiva

Crtanje je vrijeme samo za nju, njezina dimenzija u kojoj ne postoji ništa drugo osim nje i kista, istaknula je.

Varaždinka Morana Fornažar u slobodno vrijeme bavi se šminkanjem, no s vremenom se posvetila neuobičajenom hobiju - make up iluzijama na licu i tijelu.

- Studentica sam francuskog jezika i književnosti i turkologije i živim u Zagrebu. Imala sam tu pogodnost da učim strane jezike od vrtićkog uzrasta, pa sam kasnije odlučila proširiti svoju želju za istraživanjem humanističkih znanosti, koje su mi oduvijek bile jača strana i upisala sam Filozofski fakultet

- Tata je konstantno podupirao moje kreativne sposobnosti, među kojima su crtanje i glazba, te sam završila osnovnu Glazbenu školu u Varaždinu, a kao instrument sam odabrala gitaru - predstavila se uvodno ova 25-godišnjakinja.

Krasna razbibriga

- Kako sam oduvijek pomalo crtala, bilo je izvjesno da će se ta krasna razbibriga kasnije u barem nekom segmentu pretočiti u nešto više. Moje zanimanje za makeup je počelo kad i svim tinejdžericama. Moja sestra Nerina je imala mnogo više iskustva s uljepšavanjem i znala je baratati različitim proizvodima, tako da me i ona pomalo uvodila u taj svijet, a nekad sam i ja kriomice znala kopati po njezinoj kozmetičkoj torbici - priznaje Morana.

U to vrijeme, nastavlja Morana, kod nas ozbiljnih recenzija proizvoda i relevantnih tutorijala kako nanijeti makeup još nije bilo.

- O make upu se moglo tek zagrepsti na vrh sante, a pritom mislim na suhoparne liste proizvoda koji su korišteni za neki editorijal u nekim časopisima.

Kasnije, kada je upisala fakultet, beauty blogeri na Youtubeu doživjeli su pravi boom, bilo je sve više makeup tutorijala i korisnih informacija vezanih za kozmetiku, a ona je upijala kao spužva.

Radovi Morane Fornažar

- Moj je interes u domeni kozmetike sve više rastao, a to su primijetile i moje dobre prijateljice koje su me sve više nagovarale na otvaranje profila na Instagramu. Svakako, uz neumornu vježbu stekla sam i brojne vještine te sam primijetila da okolina hvali taj hobi u nastajanju. 

Dugotrajan proces stvaranja

Morana je konačno otvorila profil na Instagramu, no ispočetka nije krenula s makeup iluzijama.

- Njih sam otkrila u hodu, jer svaka se prava strast rodi postupno. Kao što rekoh, uz širenje horizonata i sve veću dostupnost sadržaja, otkrila sam da meni najveće zadovoljstvo predstavlja stvaranje svježeg, netipičnog, ponekad i zapanjujućeg sadržaja.

Na pitanje kako nastaju njezini radovi, Morana odgovara:

- Prije konačnog crtanja volim raditi predloške i skice u mapu kako bih što bolje isplanirala izvedbu te tako uštedjela vrijeme. Sam proces crtanja je dugotrajan, a ovisi o veličini površine iluzije, bilo da je riječ o ruci, šaci, vratu, ramenima ili samo lice. U prosjeku je to 5 do 6 sati. No ni to ne mora biti slučaj, gotovo je tek kada ja budem istinski zadovoljna svim komponentama.

Ističe da je bilo situacija kad nije bila u cijelosti zadovoljna pa onda rad nije ni objavila.

- Radije ne objavim ništa nego nešto što smatram nedovršenim. Danas je postalo popularno zadovoljiti formu, staviti nešto reda radi, ali to nije moja politika. Volim izazvati iznenađenje, a izuzetno mi je drago poslije čitati lijepe komentare i pohvale mojih vječito šokiranih pratitelja. 

Crtanje je vrijeme samo za nju, njezina dimenzija u kojoj ne postoji ništa drugo osim nje i kista, istaknula je.

- Moram priznati da mi vrijeme crtanja brže prođe nego vrijeme koje utrošim na fotografiranje, prilično sam izbirljiva kad je odabir konačne slike u pitanju jer sam pomalo perfekcionist. Kada bih morala dati odgovor na pitanje koji mi je rad najdraži, ne bih ga imala, jer zbilja svaki govori svoju priču, jedinstveni su.

- Ponekad rad od 6 sati, nakon fotografiranja, obrišem u 2 minute. I u tome je ljepota - vrlo brzo eliminiram istom rukom kojom sam ju stvorila, kako bi na njezino mjesto mogla doći nova. Ali svaki rad pronađe svoje mjesto u galeriji na Instagramu - pojasnila je.

Uzori

Trudi se objavljivati na tjednoj bazi, no uz fakultetske obaveze se nekad nađe u utrci s vremenom.

- Stvaranje ne doživljavam kao obavezu. Stvaranje je za mene organska pojava, volim to uspoređivati s drugim hobijima u kojima osobe imaju priliku izraziti emocije. Ono varira i ovisi samo o mome raspoloženju. To se odražava na teme, motive, paletu boja koju koristim za pojedinu objavu. Svaki dan je nova prilika, pa tako i svježa misao zna doći kad me inspirira nešto potpuno neočekivano, u bilo koje doba. 

Kaže da u Hrvatskoj ovakav oblik izražavanja još nije dovoljno prepoznat, kao što je tome slučaj u inozemstvu, gdje su vizažisti specijalizirani za iluzije prepoznati i visoko cijenjeni.

- Bilo bi mi izuzetno drago kada bi ova specifična niša u svijetu kozmetike bila malo bolje predstavljena u našoj regiji, koja još uvijek kaska za svjetskim trendovima. 
Ipak, u regiji također postoje zaljubljenice u iluzije, a Morana ima i svoj uzor.

- Osoba prema kojoj gajim izuzetno poštovanje na tom području je kanadska umjetnica Mimi Choi, na Instagramu poznatija kao mimles. 

Planovi za budućnost

Na pitanje kakvi su njezini planovi za budućnost, Morana odgovara:

- Jedna od važnih životnih lekcija koju sam od tate naučila je to da svaki hobi ili ozbiljan posao zahtijeva jednaku dozu upornosti i talenta, te da se izvrsnost nagrađuje nezamjenjivošću. Svatko tko istinski uloži sve napore u sebe, napravio je najveće ulaganje.

- Uz daljnje napredovanje na području makeup iluzija i razvijanje novih tehnika, nastojat ću za svoju budućnost pronaći mjesto za sebe koje će objediniti hobi i strane jezike - kazala je zaključno Morana Fornažar čije radove možete pratiti na Instagram profilu moranamakeup.

Dio radova Morane Fornažar pogledajte u fotogaleriji.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!