Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Grejp - eterično ulje za pokretanje metabolizma

Grejp - eterično ulje za pokretanje metabolizma
Kiwi kozmetika

Ovo eterično ulje je posebno preporučljivo za one koji kad su napeti i pod pritiskom pribjegavaju 'utješnom jedenju'...

Grejp (lat. Citrus paradisii) pročišćuje,raspršuje, oživljava i olakšava. Idealno eterično ulje za vrijeme nakon blagdana, potaknut će metabolizam, a ujedno stimulirati imunitet. 

Za grejp se smatra da je hibrid slatke naranče (lat. Citrus sinensis) i pomela ili šadoka (lat. Citrus maximus), drvo grejpa naraste do 10 metara visine ima velike sjajne tamno zelene listove i bijele, zvjezdaste cvjetove, plod je krupan zlatno-žute do crvene boje što ovisi o kultivaru.

Grejp potječe iz južne Azije, u 12. stoljeću su ga Arapi donijeli u Španjolsku. Danas se grejp uzgaja u cijelom mediteranskom bazenu i na području Floride. 

Eterično ulje grejpa dobiva se hladnim prešanjem svježe kore voća, koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Naročito je poznat kao sredstvo za pomoć pri mršavljenju. 

Miris ovog eteričnog ulje je topao,sladak, svjež, citrusan. Ovo eterično ulje sadrži do 90 posto monoterpena, djeluje kao antiseptik zraka, stimulans probave, pročišćuje,stimulira metabolizam i oživljava. 

Eterično ulje grejpa se upotrebljava kod problema prekomjerne tjelesne težine,zastoja limfe, zadržavanja prekomjerne tekućine u tijelu, te kod usporenog rada jetre i gušterače. 

S obzirom da raspršuje te djeluje na uklanjanje viška tekućine primjenjiv je i kod problema sa visokim tlakom. Pokreće cjelokupni metabolizam tijela te je stoga grejp odlično eterično ulje za kure detoksifikacije. Potpomaže čišćenje krvi od nakupljenih toksina. Ovo eterično ulje korisno je i kod reumatskih oboljenja i upala zglobova koji su praćeni oteklinom, osjećajem vrućine i boli.

S obzirom da grejp ima adstringentna i pročišćavajuća svojstva odličan je za njegu masne kože, strija, akni i celulita. Odlično je i za kosu, s obzirom da ovo eterično ulje oživljava i potiče cirkulaciju, idealno je kod prekomjernog ispadanja kose.

Učvršćuje korijena vlasi. Eterično ulje grejpa ima antibakterijski i antivirusni učinak te djeluje antidepresivno. Veoma je ugodnog mirisa,sigurno je za korištenje i u blizini djece, te je odlično eterično ulje za raspršivanje difuzorom.  

Grejp budi ljudski duh iz drijemeža. Energizira, oživljuje, ponovno povezuje um, tijelo i dušu. Na psihološkoj razini blagotvoran je kod osjećaja napetosti,frustracije, razdražljivosti i loših raspoloženja.

Ovo eterično ulje je posebno preporučljivo za one koji kad su napeti i pod pritiskom pribjegavaju 'utješnom jedenju' kao načinu izlaženja na kraj sa teškim emocijama. Upotrebljava se kod ljudi koji imaju visoka očekivanja od sebe i skloni su samookrivljavanju. 

Eterično ulje grejpa omogućuje da vidimo realističnije ciljeve, a ujedno osvjetljava i osvježava naš duh. Eterično ulje grejpa je fototoksično te treba izbjegavati direktno izlaganje suncu ili solariju 12 sati nakon primjene eteričnog ulja! 

Recept: Ulje za masažu protiv celulita

100 ml bademovog ulja
2  kapi ružmarina
4 kapi borovice bobice
2 kapi čempresa
2 kapi grejpa

Sve sastojke pomiješati i svakodnevno kružnim pokretima nanositi na kožu. S obzirom da se radi o uljnom pripravku najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu navečer nakon tuširanja. Svakako izbjegavati izlaganje suncu. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!