Vijesti / Životni stil

PODRŠKA TRUDNICAMA

VARAŽDINSKE DOULE 'Bitno je imati želju, ljubav i poziv prema ovom poslu'

VARAŽDINSKE DOULE 'Bitno je imati želju, ljubav i poziv prema ovom poslu'

Iz Varaždinske županije, iz dosadašnje dvije regionalne B Doula obuke, proizašle su tri doule, a to su Marijana Belošević, Sanja Pahić i Maja Ferenčak.

Doula - 'ona koja služi ženu' - naziv je koji se koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda.

Doula prati ženu u trudnoći i porodu pomažući joj osigurati sigurno i zadovoljavajuće iskustvo. Oslanja se na stručnu obuku, znanje i iskustvo kako bi pružila emocionalnu utjehu i potporu. Može davati prijedloge za unaprjeđenje trudova i pomoći u opuštanju, masaži, promjeni položaja i ostalim tehnikama olakšavanja trudova.

Da bismo saznali više o doulama, popričali smo s Antonelom Brajković Cesar, certificiranom porodnom i postpartum doulom te porodnom edukatoricom i doulom Marijanom Belošević.

Doule kao potpora trudnicama

- Prije tri godine rodila se ideja da pokrenemo obuku za doule koja je prilagođena našim standardima, našem podneblju te našoj situaciji u rodilištima - ispričala nam je Antonela svoje početke.

Prije osam godina završila je obuku preko američke organizacije, međutim, kako kaže, nakon toga je bilo teško jer ona nije bila sasvim prilagođena našoj situaciji, budući da je Amerika ipak dosta ispred nas.

- Želja mi je bila da u ulozi mentorice krenem u obučavanje novih doula, ali da im pomognemo i pružimo ono što im treba u našoj regiji: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i okolnim zemljama. Okupile smo tim kolegica i primalja te smo napravile obuku za doule koja je prilagođena našim standardima i našim uvjetima - rekla je i nastavila:

- Tako je prije tri godine nastala B doula. Trebala nam je godina dana da napravimo kurikulum jer smatramo da bi doule bile kvalitetne, trebaju znati i osnove fiziologije trudnoće, poroda i postpartuma, uz onaj osnovni dio. U ovoj obuci gdje sam bila, nije bila toliko dobra podloga s tog dijela, a to je vrlo bitno - istaknula je.

Prva obuka održala se u Trogiru u listopadu 2019., gdje je obuku završilo 19 žena iz sve četiri zemlje, a druga na dvije lokacije: u Ankaranu (Slovenija) i na Bjelolasici u rujnu 2020. te je ta obuka izrodila 25 novih doula iz Slovenije i Hrvatske.

- Radim već osam godina i definitivno ne mogu sve sama pokriti, stoga je potreba za doulama zaista velika. Budimo realni, doula kronično nedostaje u Hrvatskoj i treba ih još jako puno - dodaje.

Cilj je bio 'pokriti' sve četiri zemlje, pet žena po svakoj zemlji. Jako veliki nedostatak je Slavonija, gdje, kaže, kronično fali doula te tamo nisu uspjeli dobiti nijednu.

- Bitno nam je djelovati regionalno jer dijelimo iste probleme vezane za prava žena, za njihove izbore u trudnoći i porodu, za informirani izbor, na način na koji se tretira žene... Još uvijek imamo zajedničke ključne probleme. Na kraju, da zaokružimo cijelu priču, trenutno je u postupku osnivanje Balkanske organizacije neovisnih doule (BOND) ovdje u Varaždinu, ali udruga će biti regionalnog karaktera kao i cijela ova priča - dodala je Antonela.

Kako je osjetila poziv za ovaj posao, ispričala nam je i doula Marijana: 

- Ja sam zapravo na obuci u Trogiru kuhala za žene, no meni je bilo jako zanimljivo slušati o svemu tome i jednostavno me privuklo. Govorilo se o snažnom iskustvu žene i jednostavno ti se svidi kad vidiš jednu snažnu skupinu žena koja želi dati podršku drugim ženama i osnažiti ih, da imaju iskustvo za sebe, da se vratimo u neko prirodno stanje snage žene i da osvijestimo da mi to možemo - rekla je.

- Predznanje nije bitno. Ne treba imati nekakvu profesiju ili školu prije toga, najbitnije je imati želju, ljubav i poziv prema ovom poslu. Neke žene uđu u to možda iz prijašnjih usmjerenja, netko se prije bavi masažom, jogom i slično pa preko toga dođu do doule, a neke dođu iz osobnog majčinskog iskustva ili unutarnjeg poriva koji ih potakne da pomognu drugim ženama - priznaje Antonela.

Varaždinske doule ispričale su nam kako na obuku dolaze žene koje žele biti doule, koje osjete poziv prema tome, ali s druge strane dolaze i radi toga da zacijele sebe, neke svoje traume i svoja iskustva.

- Point nam je bio da dobijemo žene koje to žele raditi. To je poziv koji iziskuje da ste vi dostupni nekoj ženi 24 sata dnevno u terminu poroda, što se po meni, ne može raditi uz neki osmosatni posao - rekla je Antonela.

Istaknula je, također, važnost suradnje s primaljama, tvrdeći da bi svaka žena trebala imati i mogućnost primaljske skrbi za sebe:

- Primalja pokriva jednu holističku i medicinsku skrb za ženu i dijete, a doula emocionalnu, psihološku, fizičku i edukativnu. Ne može biti jedna osoba za oboje. A doule se isto, poput primalje, moraju samostalno educirati kroz cijeli svoj vijek - dodala je.

- Ponekad su medicinski porodi jako agresivni, neprirodni, a ovako zaista cijelo iskustvo može biti predivno te nakon što sam ga i sama doživjela, htjela sam to podijeliti s drugima - za kraj nam je priznala doula Marijana.

Doula je, prije svega, prijateljica svojoj trudnici: oslonac, rame za plakanje, ruka za stiskanje, izvor informacija i 'mirna luka' kada to zatreba. Ove drage žene i njihovo zanimanje možete bolje upoznati na Facebook stranici Varaždinske doule.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video