Vijesti / Životni stil

OMILJENI NAPITAK

Prvo što ujutro pijete jest kava? Evo što se događa u tijelu sljedećih šest sati

Prvo što ujutro pijete jest kava? Evo što se događa u tijelu sljedećih šest sati
Ilustracija

Šalica kave nam, osim razbuđivanja, pruža mir i opuštanje.

Kako bi imali što više energije tijekom dana i što prije se razbudili, mnogi ljudi odmah nakon buđenja posegnu za kavom. Uz to što povećava koncentraciju i daje snagu za obaveze tijekom dana, ovaj mali ritual većina voli iskoristiti za opuštanje i razmišljanje u tišini.

Odavno je poznato da doza kofeina koju unesemo tom navikom povećava razinu adrenalina, a samim time povećan je i broj otkucaja srca i krv brže struji kroz tijelo. Istovremeno, sprečava da se dopamin ponovno apsorbira u sustav, pa tak on ostaje dulje u mozgu. To je glavni razlog zašto se osjećate tako pozitivno i sretno. 

Ipak, nakon te sreće i pozitive nastupi želja i potreba za još kofeina, a evo kako se tijelo ponaša u prvih šest sati od jutarnje šalice kave. 

U prvih deset minuta otkako ste popili svoj jutarnji napitak, kofein je ušao u krvotok i počeo se širiti po cijelom tijelu. Krvni tlak se povisio kao i broj otkucaja srca. Počinjete lagano osjećati energiju. Nakon otprilike 20 minuta, kofein se vezao na adenozinske receptore i tako otklonio umor, odnosno razbudio vas. Imate osjećaj da ste spremni za sve obaveze koje vas čekaju. Također, kako se razina dopamina povećava i zadržava u mozgu, potrebna koncentracija za posao ili fakultet raste.

U pola sata otkako ste uzeli dozu kofeina, nadbubrežne žlijezde počinju stvarati više hormona. U tom procesu šire se zjenice, pa tako i vid postaje oštriji. U ovom trenutku imate najviše energije, najbolju koncentraciju i osjećate se jako pozitivno.

Već 10 minuta nakon toga tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar vaše leđne moždine - to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića. Ako imate priliku i vaše dnevne obaveze još nisu došle na red, ovo vrijeme bilo bi idealno iskoristiti za trening.

Puna četiri sata od prve kave ubrzava se metabolizam, zbog čega energiju brže sagorijevate. Vaše tijelo tijekom tog perioda počinje razgrađivati pohranjene masti.

Kako prenosi BigThink, šest sati nakon toga kava je prošla kroz organizam, otprilike polovica kofeina je izašla i možete početi osjećati potrebu za novom šalicom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video