Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Ehinacea za jačanje imuniteta i borbu protiv virusnih infekcija

Ehinacea za jačanje imuniteta i borbu protiv virusnih infekcija
Kiwi kozmetika

Ova biljka je stvarno svemoćna kad se dobro koristi.

Ehinacea je izrazito korisna ljekovita biljka čije djelovanje poglavito dolazi do izražaja kod akutnih virusnih infekcija. Ehinacea je biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Već su je Indijanci uzgajali i koristili kao ljekovitu biljku za bolesti dišnog sustava. U Europu je donesena u 19. stoljeću te se široko primjenjuje u fitoterapiji.

Ehinacea je višegodišnja biljka iz porodica Asteraceae koja imam razgranati sustav korijena. Visina stabljike je 60 do 100 cm. Listovi su ovalnog oblika, raspoređeni nasumično. Cvjetovi su tamnoljubičaste boje. Cvjeta od lipnja do rujna. 

Postoji više vrsta ove biljke. Na tržištu se mogu naći pripravci različitih vrsta: 

• Echinacea angustifolia,
• Echinacea purpurea
• Echinacea pallida

Sve vrste ehinaceje u svom sastavu imaju fenole, tvari s jakim antioksidativnim djelovanjem. Ehinacein, spoj svojstven samo ehinacei, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu.

Od ostalih tvari, ehinaceja sadrži alkilamide, koji također jačaju imunitet, te polisaharide, glikoproteine.

Ljekovitima se smatraju samo pripravci dobiveni iz svježe biljke. Svježa biljka ima 3 puta više djelatnih tvari od biljke koja je sušena. 

Kad koristiti Ehinaceu?

Ehinacea je općenito indicirana kod pada imunološkog sustava. Pogotovo kod dugotrajnih kroničnih bolesti dišnog sustava, gripe, akutne prehlade, herpesa, HPV-a, dugotrajnih upala mokraćnog mjehura, te kao dodatna terapija kod drugih gljivičnih, bakterijskih ili virusnih infekcija.

Brojne studije dokazale su reputaciju ehinaceje kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces, kao što su interleukini i interferoni. Pojačava fagocitozu bakterija i stranih tvari u organizmu.

Povećava broj leukocita u krvi, pospješuje zacijeljenje tkiva, spriječava nastajanje većih ožiljaka. Potiče funkciju kore i srži nadbubrežne žlijezde.

Ehinacea se ne preporuča koristiti kod autoimunih bolesti, poput multiple skleroze,dakle uvijek kada imunološki sustav agresivno napada vlastito tkivo. Nije dozvoljena ni uporaba kod AIDS-a te tuberkuloze i reumatoidnog artrititsa.

Terapija ehinacejom nema smisla kod ljudi koji uzimaju lijekove imunosupresive, poput kortikosteroida. Ehinaceu mogu uzimati i djeca za podizanje imuniteta, no svakako obratiti pažnju na reakcije kod prvog uzimanja. 

Na tržištu postoje različiti prepratai Ehinacee od kapsula, tinktura, sokova, sirupa… U dugogodišnjem radu se kao najboljim pokazala tinktura na bazi glicerola. Naravno dozira se s obzirom na dob, težinu, stanje koje tretiramo. 

Svakako je preporučljivo kontaktirati sa nekim stručnim vezanim zu doziranje. Isto tako Ehinacea se pokazala kao učinkovita ako se uzima u udarnim dozama kroz kraće razdoblje. Nije preporučljivo korištenje duže od 8 tjedana. 

Dugotrajna primjena u preventivne svrhe - tijekom zimske sezone. Koristi se kod osoba koje su osjetljive na prehladu i gripu, osoba kod kojih se infekcije stalno ponavljaju, kod djece (starije od godinu dana), starijih osoba i pušača.

Kratkotrajna primjena u preventivne svrhe - povremeno, do nekoliko tjedana. Koristi se u periodu izloženosti stresu ili u periodu lošeg spavanja, kod kontakta sa zaraženim osobama tijekom sezone virusnih infekcija.

Primjena u akutnim stanjima do 10 dana. Kod prvih simptoma prehlade (grebanje u grlu) koristi se kratko vrijeme u povećanoj dozi.

Ako imate neki od gore navedenih problema ili želite ojačati svoj imunitet svakako dopustite da vas Ehinacea očara. Jer ova biljka je stvarno svemoćna kad se dobro koristi. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!