Vijesti / Životni stil

ZDRAVO I FINO

Često pijete kavu? S ovim savjetima je učinite zdravijom, a neke vrste ipak treba izbjegavati

Često pijete kavu? S ovim savjetima je učinite zdravijom, a neke vrste ipak treba izbjegavati
Ilustracija

Kava nije nezdrava, ali to ne znači da možete pretjerivati u konzumaciji iste. Do tri šalice na dan su dovoljna količina.

Sama po sebi kava nije nezdrava. Bogata je antioksidansima, pa tako smanjuje rizik od bolesti srca, raka kože, grla, jetre i debelog crijeva, ali i dijabetesa tipa 2. Uz to, sadrži kofein koji jača moždane aktivnosti i povećava razinu energije. Naravno, ne treba ni pretjerivati, ali niti biti u strahu da vam kvari fitness ciljeve - pogotovo ako se držite ovih uputa i pripremite ju na zdraviji način.

Prvo, izbjegavajte capuccino, kave iz vrećice i slično, jer sadrže puno šećera. Smanjite kalorije tako što ćete skuhati običnu crnu kavu sa zdravim dodacima. 

Jedan od glavnih sastojaka koji se dodaje u kavu je mlijeko, a iako bi najzdravije bilo to potpuno izbaciti, ako baš nikako ne volite okus čiste crne kave koristite bademovo mlijeko.  

Za razliku od punomasnog mlijeka, kojim ćete unijeti i do 180 kalorija, s bademovim to nije slučaj - jedna šalica imat će manje od 100 kalorija. U zadnje vrijeme pojavio se i novi trend - stavljanje maslaca ili kokosovog ulja u kavu umjesto mlijeka. Zdrave masnoće pružaju osjećaj sitosti, potiču rad metabolizma, povećavaju energiju i koncentraciju, prenosi Insider.

Uz mlijeko, uglavnom se dodaje i šećer, ali štetnost običnog bijelog nije potrebno posebno naglašavati. Nađite mu zamjenu poput stevije - ovaj prirodni zaslađivač ima antibakterijsko, protuupalno, pa čak i antikancerogeno djelovanje. Možete koristiti i med ili javorov sirup. Obavezno izbjegavajte umjetna vrhnja i šlag - prepuni su šećera i masnoća. Ako volite nešto od toga staviti u kavu, koristite kokosovo mlijeko s aromom vanilije. Ima i nekih začina koji se mogu dodati u ovaj omiljeni vrući napitak.

Jedan od njih je cimet koji pomaže u smanjenju upala u cijelom tijelu, poboljšanju imuniteta i kod mršavljenja. Osim njega možete dodati kurkumu - štiti od raka, jača imunosni sustav, pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a može pomoći i protiv depresije. Stavite pola žličice jer je okus kurkume intenzivan. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!