Vijesti / Životni stil

DOBRO JE ZNATI

U ove mitove o dezinficiranju prostora i stvari morate odmah prestati vjerovati!

U ove mitove o dezinficiranju prostora i stvari morate odmah prestati vjerovati!
Ilustracija

Zapamtite, neće svako sredstvo za čišćenje ujedno i dezinficirati.

Veći dio ove godine bombardirani smo savjetima o čišćenju, pranju i dezinficiranju, ali neke od tih informacija nisu baš točne. Tehnika kojom čistite vama je na izbor, ali kada je riječ o alatu koji koristite, odnosno sredstvima, trebali biste proučiti što kažu stručnjaci da znate kako ih pravilno koristiti, prenosi GHK.

Postoji jako puno mitova o dezinficiranju prostora i stvari u koje biste trebali odmah prestati vjerovati. Primjerice, nije istina da svi proizvodi za čišćenje ujedno i dezinficiraju. Pročitajte što piše na proizvodu, možda ima učinak uklanjanja mrlja i prljavštine, ali to ne znači da će ubiti bakterije i viruse. 

Još jedna stvar koja nije baš točna je da sredstva na biljnoj bazi nisu djelotvorna kao ona kemijska. Možda ih trebate više puta nanijeti i malo će duže trajati čišćenje jer nisu toliko agresivna, ali imaju jednako djelovanje.

Mnogi posegnu za octom kada čiste dom misleći da ubija bakterije, ali kako tvrde CDC i NDF (organizacije za zdravlje i sigurnost), to je potpuno pogrešno. Da, on će savršeno ukloniti mrlje, mala količina je dovoljna da puno toga očistite, ali njime definitivno nećete dezinficirati površine.  Isto tako ljudi misle da sredstva za dezinfekciju djeluju u prvih par sekundi, ali to baš i nije tako.

Za dezinficiranje, odnosno ubijanje bakterija, potrebno je vrijeme. Nebitno koliko je dobar ili loš proizvod koji koristite, uglavnom u uputama piše da ga nanesete i ostavite da malo odstoji prije nego ga uklonite krpom. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video