Vijesti / Životni stil

ODLIČNA NAVIKA

Samo 15 minuta jedne aktivnosti tjedno dovoljno je da budete sretniji i zadovoljniji: Znate li o čemu je riječ?

Samo 15 minuta jedne aktivnosti tjedno dovoljno je da budete sretniji i zadovoljniji: Znate li o čemu je riječ?
Ilustracija

Važno je biti u prirodi dok ovo radite i promatrati sve što vas okružuje.

Prema novom istraživanju Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu otkriveno je da šetnja može duboko utjecati na naše emocije, mentalno zdravlje i kognitivne funkcije. 

Znanstvenici su ranije ove godine, još prije pandemije, proučavali 60 zdravih osoba starijih od 60 godina kako bi saznali kakav učinak šetnja ima na mentalno i emocionalno zdravlje. 

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe - članovi u prvoj morali su šetati barem jednom tjedno, laganim korakom, 15 minuta. Znanstvenici su tražili od njih da budu potpuno sami i da tijekom šetnje ne koriste mobitel ili neki drugi uređaj. Oni u drugoj skupini morali su iskusiti strahopoštovanje prema prirodi i obratiti pažnju na nju tijekom šetnje.

Svi su svakodnevno ispunjavali ankete u kojima su odgovarali na pitanja o čemu razmišljaju dok hodaju i kako se osjećaju - tako se moglo procijeniti njihovo raspoloženje i strahopoštovanje, te zbližavanje s prirodom. Također, svi sudionici morali su na početku i kraju svake šetnje snimiti selfie, prenosi Inc

Iako je prva skupina više šetala od druge, dnevna istraživanja otkrila su da je skupina koja je hodala sa strahopoštovanjem primijetila značajno poboljšanje emocija, poput suosjećanja i zahvalnosti, tijekom osam tjedana trajanja ovog eksperimenta. Istodobno su primijetili da se smanjila razina stresa. Najviše su otkrili upravo selfiji - istraživači su proučavali izraze lica, ne znajući koji su sudionici bili u prvoj skupini, a koji u drugoj.

Na kraju osmog tjedna, druga grupa je imala vidno sretnije osmijehe. No još intrigantnije, sami selfieji su se s vremenom promijenili, pa su se tako sudionici druge skupine sve manje fokusirali na sebe dok su snimali selfije i više su prikazivali krajolik oko sebe. Selfiji su pokazali njihovu sposobnost razmišljanja, što bi kako kažu istraživači bilo, razmišljanje 'izvan kutije'.

Sve ovo pokazuje da se strahopoštovanje može uvježbati i naučiti, ali i da samo 15 minuta šetnje u prirodi tjedno može biti dovoljno za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja - ako počnete primjećivati krajolik koji vas okružuje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video