Vijesti / Životni stil

KORISNO

Stručnjakinja objasnila: Evo zašto vam se na tlu biljke stvara plijesan i kako je spriječiti

Stručnjakinja objasnila: Evo zašto vam se na tlu biljke stvara plijesan i kako je spriječiti
Ilustracija

Potpuno je bezopasna i neće oštetiti biljke, ali znak je da vaša biljka ne dobiva ono što bi trebala u smislu svjetlosti, cirkulacije zraka i vlage.

Vlasnici ste nekoliko biljaka i redovito ih  zalijevate, obrezujete, osiguravate im svjetlost. Koliko god se trudili, počeli ste primjećivati da se na zemlji stvorila plijesan, pa se sigurno pitate što krivo radite. 

Osnivačica Green & Wild trgovine, Angela Dobson uvjerava ljubitelje biljaka da se zbog toga ne treba brinuti, ali i koje bi stvari trebali promijeniti, prenosi Metro

- Ako to vidite, nemojte paničariti. To je bezopasna gljiva koja se hrani propadajućim materijalom na vrhu tla. Također je poznata i kao saprofitna gljiva, i iako to nije razlog za zabrinutost u preživljavanju vaše biljke, pokazatelj je da nešto nije u redu - objašnjava Angela.

Uglavnom ukazuje na lošu cirkulaciju zraka, što uzrokuje vlažne uvjete, ili prekomjerno zalijevanje i lošu odvodnju. Potpuno je bezopasna i neće oštetiti biljke, ali znak je da vaša biljka ne dobiva ono što bi trebala u smislu svjetlosti, cirkulacije zraka i vlage.

Da biste se riješili plijesni, nanesite masku za lice kako biste zaštitili biljke od pljesnivih spora, a zatim je ostružite žlicom ili lopaticom, kao i oštećene dijelove zemlje. Zatim dodajte prirodno sredstvo protiv gljivica u svoje tlo - ovaj je dio važan, jer će se plijesan proširiti tlom i lako se vratiti. 

Cimet, soda bikarbona i jabučni ocat prirodna su sredstva koja sprječavaju rast plijesni. Također možete napraviti vlastiti sprej za upijanje vlage koja privlači plijesan.

Jednostavno dodajte četvrtinu žlice sode bikarbone u vodu u bočici s raspršivačem, protresite dok se ne otopi i pošpricajte zahvaćena područja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video