Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Hrabrost potakni eteričnim uljem crnog papra

Hrabrost potakni eteričnim uljem crnog papra
Kiwi kozmetika

Poboljšava pamćenje i koncentraciju, smiruje i jača živce te je ulje izbora kod 'menadžerskog stresa'.

Crni papar odnosno lat. Piper nigrum potječe iz  Indije,te  je osjetljiva grmolika biljka koja raste u obliku loze. Najveću vrijednost ove biljke predstavljaju upravo plodovi koji se i danas beru ručno. Najveći proizvođač je još uvijek Indija.

Plod papra može biti različitih boja, a boja zapravo ovisi kada je papar bran i kako je tretiran. Zeleni papar se dobiva od nezrelih plodova koji se liofiliziraju (smrznuto sušenje), tretiraju octom ili slanom vodom kako ne bi pocrnili. Crveni papar dobiva se od potpuno zrelih plodova koji se odmah nakon branja moče u slanu vodu. Bijeli papar dobiva se zrelih plodova koji se moče u vodi kako bi omekšala koja koja se nakon toga guli. Crni pak se papar dobiva od oguljenih nezrelih plodova koji prije sušenja stoje nekoliko dana kako bi fermentirali, a nakon toga se suše na suncu. 

Crni papar je kao začin već od davnina bio vrlo važan i skupocjen začin kojeg su koristili već i stari Rimljani te Grci. Paprom su se nekad plaćale carine, a u srednjem vijeku čak porez i ostali nameti iz tog doba potječe i izreka 'paprena cijena'.

Samo eterično ulje papra se dobiva destilacijom plodova crnog papra. Papar se odlikuje mnogostrukim ljekovitim svojstvima. U ayurvedi se koristi kao sredstvo protiv prehlade i kašlja te kao tonik za jačanje živaca, tradicionalna kineska medicina ga koristi za poboljšanje probave i kod proljeva. Važno je znati da papar u velikim količinama može uzrokovati poremećaje u radu bubrega, može dovesti do upale sluznice bubrega, krvarenje i njihov prekomjeran rad. S obzirom na navedeno bi ljudi koji imaju problema sa bubrezima izbjegavati papar. 

Općenito eterično ulje papra je izvrsno za poticanje cirkulacije i zagrijavanje tijela a bez da pri tome utječe na podizanje krvnog tlaka. Koristi se kod otežane i usporene probave kako bi potaknuo i ubrzao metabolizam.

Papar potiče stvaranje probavnih enzima u gušterači te njegovo djelovanje upravo najizraženije na samom probavnom sustavu. Izvrsno djeluje i kod problema sa viškom kilograma i celulita.

Može se dermalno i oralno koristiti kod problema sa dišnim sustavom kao što su razne virusne infekcije i bronhitis. Kao što je prije spomenutu poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost te može djelovati na probleme impotencije i frigidnosti.

Često se zbog svoji zagrijavajućih svojstava koristi kod reumatskih i artritisnih bolova te grčeva u mišićima.

Na mentalnoj i emocionalnoj razini ovo eterično ulje nam daje snagu i hrabrost za stupanje u nepoznato. Zbog ovih svojstava je izvrsno eterično ulje za tretiranje stresa, nervoze i nesanice. Poboljšava pamćenje i koncentraciju, smiruje i jača živce te je ulje izbora kod 'menadžerskog stresa'.

Daje nam osjećaj sigurnosti s malom dozom ludosti i hrabrosti kako bismo ostvarili svoje snove i ostali dosljedni sebi. Crni papar nam omogućuje da čujemo unutarnji glas inspiracije i riskiramo znajući da smo ,što god se dogodilo, to sami odlučili. Potiče snagu duha kako bi bili oštroumni i donijeli odluke koje su za naše najviše dobro. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video