Vijesti / Životni stil

TKO BI REKAO

Nanjušite miris kave čak i kada vam nije blizu? Stručnjaci imaju zanimljivo objašnjenje

Nanjušite miris kave čak i kada vam nije blizu? Stručnjaci imaju zanimljivo objašnjenje
Ilustracija

Istraživači sa Sveučilišta Portsmouth iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su da postoji jedan način da otkrijete jeste li počeli konzumirati previše kofeina, a morate se samo usredotočiti na njegov miris...

Ako u vašoj kuhinji jedna šalica kave ima tendenciju da se pretvori u tri ili četiri, velika je vjerojatnost da vam je kofeinska navika izmakla kontroli. Kako to možete sa sigurnošću znati?

Istraživači sa Sveučilišta Portsmouth iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su da postoji jedan način da otkrijete jeste li počeli konzumirati previše kofeina, a morate se samo usredotočiti na njegov miris, kako piše Microsoft News.

Tim je utvrđivao ​​razlike u načinu na koji ljudi reagiraju na miris kave ovisno o tome jesu li ili nisu veliki potrošači kave. U konačnici su otkrili da su veliki ljubitelji kave daleko osjetljiviji i mogu nanjušiti njezin miris čak i u najslabijem kofeinskom napitku.

- Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kave - objasnio je dr. Lorenzo Stafford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Stafford i njegov tim također su otkrili da oni s jakom željom za kavom imaju finije prilagođenu sposobnost otkrivanja kofeina. 

- Veći korisnici kofeina uspjeli su otkriti miris jako razrijeđene kemikalije za kavu u mnogo nižim koncentracijama - rekao je Stafford i dodao:

- Ta se sposobnost povećavala s njihovom razinom žudnje. Dakle, što su više željeli kofein, to su lakše nanjušili miris.

- Njihova su otkrića bila u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da razne količine tragova različitih tvari mogu izazvati žudnju kod ovisnika. Dakle, kada sljedeći put osjetite miris kave iz dalekog kafića, vrijedi se zapitati je li vaša kofeinska navika otišla predaleko.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video