Vijesti / Životni stil

JEDNOSTAVNO JE

Želite mladu i zdravu kožu? Dermatologinja otkriva na koje tri stvari trebate pripaziti

Želite mladu i zdravu kožu? Dermatologinja otkriva na koje tri stvari trebate pripaziti
Ilustracija

Na koži se odražavaju svi naši osjećaji a upale i druga nepoželjna stanja često su rezultat stresa i negativnog razmišljanja, kaže dermatologinja dr. Keira Barr...

Zdravlje kože povezano je sa zdravljem cijelog tijela, a na njen izgled utječu brojna psihička i fizička stanja organizma: od depresije ili tjeskobe pa do rada crijeva i imuniteta. Dermatologinja dr. Keira Barr objasnila je za Mind Body Green na što sve možemo pripaziti da bismo svojoj koži osigurali zdravi sjaj:

1. Disanje

Na koži se odražavaju svi naši osjećaji, kaže dr. Barr, a upale i druga nepoželjna stanja često su rezultat stresa i negativnog razmišljanja.

- Kao i mozak i koža proizvodi hormone stresa zbog čega joj je isto potrebno opuštanje. Zato u svoju večernju rutinu, dok se umivate ili nanosite serum, barem na kratko uključite i pravilno i smireno disanje: tako ćete resetirati svoj živčani sustav - kaže dr. Barr.

2.  Fizička aktivnost i vježbanje

Prema dr. Barr,  mnogi vidljivi znakovi starenja rezultat su oksidativnog stresa koji se događa unutar naših stanica, točnije u dijelu zvanom mitohondrij. 

- Studija iz 2015. godine pokazala je da se s vježbanjem u organizmu proizvode kemijski spojevi koji stimuliraju funkciju mitohondrija i poboljšavaju prokrvljenost kiva kože. Zbog toga je kod ispitanika u samo tri mjeseca intenzivnog vježbanja došlo i do smanjenja naboranosti kože - kaže dr. Barr i savjetuje da 'na bilo koji način budemo fizički aktivni, jer je sve bolje od sjedenja'. 

3. Hrana za zdravu kožu

Prema njoj, i hrana bitno utječe na sve što se događa u organizmu - od raspoloženja preko imuniteta - pa tako i na kožu.  

- Birajte namirnice koje sadrže mnogo antioksidansa, koje su protuupalne i imaju malo šećera - kaže dr. Barr i predlaže voće i povrće s većim udjelom C i E vitamina, poput rajčice, lisnatog zelenog povrća, batata i tikvica.

Što se tiče protuupalnih namirnica s niskim udjelom šećera, Barr preporučuje lososa - zbog omega 3 kiselina i sardinu te orašaste plodove koji sadrže selen. 

- Poznato je da je selen važan za pravilan rad štitnjače a ona ima značajnu ulogu u pravilnom metabolizmu i u zdravlju kože - kaže Barr i dodaje kako neka istraživanja pokazuju i kako svakodnevno jedenje badema smanjuje pojavu bora kod žena u postmenopauzi. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video