Vijesti / Životni stil

SAVJETI I TRIKOVI

Znate li kako ispravno oprati zaštitne maske od tkanine? Donosimo tri najbolje metode

Znate li kako ispravno oprati zaštitne maske od tkanine? Donosimo tri najbolje metode
Ilustracija

Neispravnim pranjem možete oštetiti i uništiti tkaninu, pa će maska izgubiti svoju funkciju.

Osim socijalne distance, zaštitne maske su jedno od najmoćnijih 'oružja' u borbi protiv širenja zaraze. Obavezno ih je nositi u svim zatvorenim prostorima poput trgovina, šoping centara, restorana i kafića. Stručnjaci napominju i da je, one od tkanine, jako bitno redovito prati i održavati, a ovo su najbolji načini.

Kako prenosi Popsci, jednostavan način čišćenja je prokuhavanje u kipućoj vodi, ali nerijetko se tkanina može oštetiti, stisnuti i izgubiti funkciju. Zato ju nikako nemojte kuhati duže od pet minuta i više od deset puta. Nakon što se osuši, dobro provjerite jesu li nastale kakve rupice i oštećenja - ako jesu, bacite ju.

Odlična metoda je pranje maski u perilici rublja - deterdžent je dovoljan da očisti masku kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu, ali treba paziti na temperaturu. Preporučuje se pranje na 60°C. 

Masku također možete oprati namakanjem u otopini jedne žličice izbjeljivača u litri vruće vode. Temperatura nije važna jer će izbjeljivač dezinficirati masku. No, morat ćete biti oprezni jer upotreba veće količine izbjeljivača ili neke druge korozivne kemikalije na tkanini nakon pranja može ju oštetiti. Potrebno je dobro ispiranje pod slavinom nekoliko sekundi, a nakon toga ju potopite u čistu vodu još pet minuta.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!