Vijesti / Životni stil

SAVJETI ZA LAKŠI RAD

Četiri načina kako pobijediti zimsku depresiju i povećati produktivnost

Četiri načina kako pobijediti zimsku depresiju i povećati produktivnost
Ilustracija

'Razbijte svoj radni dan s mini odmorima u kojima ćete raditi nešto što vas veseli ili ga skratite i ranije završite. Ideja o završavanju posla prije vremena dati će vam polet i motiv za bolji i produktivniji rad'.

Dolazi zima, sve ranije pada mrak i hladno je, pa nije čudno ako biste se samo sklupčali na kauč umotani u dekicu. No ako vam motivacija i produktivnost opadaju kako pada temperatura, vrijeme je da to promijenite. 

Portal Fast Company piše kako postoje četiri stvari koje uspješni ljudi rade da se lakše izbore sa zimskim padom energije i produktivnosti. Evo što savjetuju:

1. Napravite popis s 15-minutnim zadacima

To su oni lakši zadaci koje možete obaviti u 15 minuta ili manje, kao na primjer nazvati liječnika i zakazati sistematski pregled, pripremiti natuknice za sutrašnji sastanak. Te jednostavne i brze zadatke možete obaviti uz minimalni napor, a njihovo će vam križanje s popisa od 15 minuta probuditi volju i produktivnost. Zato kad se idući put uhvatite da s nečim odugovlačite, otvorite svoj popis 15-minutnih zadataka i krenite.

2. Zakažite vrijeme za male odmore

Svi znaju kako je raditi 'u petoj brzini' kad se bliže rokovi ili pak treba stvari završiti prije odlaska na godišnji odmor. A baš kako takav mod povećava produktivnost,  povećati će je i mali odmori ili ideja da ćete neki dan raditi kraće.

'Razbijte' svoj radni dan s mini odmorima u kojima ćete raditi nešto što vas veseli ili ga skratite i ranije završite. Ideja o završavanju posla prije vremena dati će vam polet i motiv za bolji i produktivniji rad.  

3. Smanjite popis zadataka i ostavite samo najvažnije 

Otvorite popis zadataka i uklonite sve zadatke koji:

- Nisu u skladu s ciljem koji imate
 U kojima nećete upotrebiti svoje vještine i iskustvo 
- Čije vam rješavanje ne donosi osjećaj radosti i svrhe
- S kojima ne ostvarujete prihod ili bar podržavate stvaranje prihoda

Usredotočite svoje vrijeme i energiju na zadatke čijim će vam se izvršenjem profitirati i tako nadoknaditi sve uloženo vrijeme i trud.

4. 'Automatizirajte se'

Promislite koji su vam zadatci već postali toliko rutinski da ih možete odraditi i u snu i koji vam oduzimaju energiju i vrijeme koje biste uložili u nešto važnije. Pokušajte skratiti vrijeme za takve zadatke ili ih obaviti odjednom, a ako možete dio njih prepustite suradnicima koji će vam tako uštedjeti energiju koju ćete uložiti u nešto drugo.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!