Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Prirodna pomoć kod proširenih vena

Prirodna pomoć kod proširenih vena
Kiwi kozmetika

Proširene vene nastaju kad se oštete ili oslabe zalisci ili pak kod smanjene fizičke aktivnosti kad mišićna pumpa nije aktivna.

Vene uz arterije i kapilare čine dio krvožilnog sustava. Glavna funkcija vena je skladištenje krvi i odvođenje krvi natrag prema srcu. 

Jedna od najčešćih tegoba koja se javlja na krvožilnom sustavu su proširene vene.  Proširene vene nisu samo estetski problem, kako se često smatra, naime ovo stanje može dovesti do bolova, upala vena, dermatitisa, te čak i tromboze. 

Kako nastaju proširene vene? 

Venski sustav nogu dijeli se na tri međusobno povezana sustava. To su površinski venski sustav, duboki venski sustav te sustav perforatora i safenoznog ušća koji ih povezuju.

Krv se iz površinskog venskog sustava prenosi u duboke vene i putem njih ide dalje prema srcu. Za uredan protok krvi iz nogu prema srcu potrebna su dva sustava koji funkcioniraju sinkronizirano, a to je rad mišićne pumpe na nogama koja tjera krv prema srcu, a drugi je sustav zalistaka koji omogućavaju da krv iz nogu teče u jednom smjeru.

Prilikom relaksacije mišića na potkoljenicama, tlak u dubokim venama pada i krv se iz površinskog sustava ulijeva u duboki. Također postoje i zalisci koji sprečavaju obrnuti protok krvi iz dubokih u površinske vene. Proširene vene nastaju kad se oštete ili oslabe zalisci ili pak kod smanjene fizičke aktivnosti kad mišićna pumpa nije aktivna.   

Zašto nastaju proširene vene? 

Razlozi su brojni, no na većinu njih svojim životnim stilom itekako možemo utjecati.  Neki od najvažniji razloga nastanka proširenih vena su dugotrajno sjedenje i stajanje na poslu, pretilost, pušenje, trudnoća, prethodne traume noge, flebitis, nasljedna sklonost.

Kako nam priroda može pomoći? 

Lokalno korištenje eteričnih ulja: kod upala i bolova možemo raditi obloge od hidrolata smilja. Za lokalno premazivanje je preporučljivo napraviti uljnu mješavinu. 

Recept za uljnu mješavinu: 

Staklena bočica od 30 ml
Bazno ulje: koštica grožđa ili tamanu 
Eterična ulja:
Čempres 30 kapi
Himalajski cedar 30 kapi
Limunski eukaliptus 30 kapi

Postupak: 
U staklenu bočicu ukapajte po 30 kapi svakog od eterično ulja, te ostatak bočice do vrha napunite odabranim baznim ulje. Dobro protresite bočicu prije korištenja. Lokalno premazujte područje proširenih vena 2 x dnevno. 

Oralno možete uzimati:

SIPF ili EPS divljeg kestena u dozi od 5ml dnevno. Tamanu ulje pola male žličice 2 puta dnevno.

Kod proširenih vena izrazito je bitno biti fizički aktivan, svakodnevna umjerena tjelovježba te pravilna ishrana koja uključuje cjelovite namirnice će učiniti čuda. Ako ste pušač svakako valja razmisliti o prestanku pušenja. 

Postoji još niz mogućnosti i pomoći iz prirode za navedeni problemi koji se individualno prilagođava vašim potrebama. No ono što je fitoaromaterapijskim metodama zajedničko je da tretiranje tegoba daje rezultate za nekih 2 do 4 mjeseca i obično su ti rezultati dugoročni. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video