DOBRO JE ZNATI

Vodu za čaj grijete u mikrovalnoj? Stručnjaci kažu bolje ne, evo zašto

Još više od onih u vrećicama, točno određenu toplinu vode zahtijevaju aromatični čajevi u listićima koji bi se na previsokoj temperaturi u mikrovalnoj skroz uništili.

Iako je grijanje vode za čaj u mikrovalnoj pećnici možda super
jednostavno i brzo, portal
Real Simple
piše kako to iz više razloga nije dobra ideja.

Prvo, voda se u mikrovalnoj pećnici previše zagrije, a
različite vrste čaja zahtijevaju različite temperature vode.
Tako bi se na primjer zeleni čaj, kao i bijeli (čaj od
minimalno obrađene i procesirane
biljke Camellia sinensis) trebali uroniti u
vodu ugrijanu do temperature između 76° i 82° C
stupnja, dok bi se crni i biljni čajevi trebali uranjati u
još topliju vodu, temperature oko 200° C stupnja.
Tu je ‘idealnu’ temperaturu vode nemoguće procijeniti dok se voda
grije u mikrovalnoj pećnici, pa se čajeve za koje je
ona bitna preporučuje raditi u električnim čajnicima – koji
ili imaju već ugrađene postavke za razne čajeve ili pak
imaju ugrađen termometar.

No mnogi i bez postavki i prikaza temperature znaju
odrediti koliko se voda ugrijala u ‘običnom’ čajniku,
jer većina takvih ispušta zvuk kad voda proključa do temperature
vrenja. Ako u takvom čajniku kuhate npr. zeleni ili bijeli čaj,
da biste postigli spomenutu temperaturu od 76° – 82° C
stupnja, vodu maknite s kola prije nego što potpuno uzavre.

Još više od onih u vrećicama, točno određenu toplinu
vode zahtijevaju aromatični čajevi u listićima koji bi
se na previsokoj temperaturi u mikrovalnoj skroz uništili. 

Osim toga, jedno je istraživanje kineskog Sveučilišta za
elektroničku znanost i tehnologiju pokazalo da električno
polje koje djeluje kao izvor zagrijavanja u mikrovalnoj,
vodu na vrhu i na dnu šalice zagrije na dvije različite
temperature.

Suprotno tome, izvor topline štednjaka posudu s vodom
zagrijava odozdo – taj se proces naziva konvekcija ili toplinsko
strujanje i rezultira savršeno ujednačenom temperaturom u posudi,
loncu ili čajniku. Ako se šalica vode u mikrovalnoj pećnici
zagrije za otprilike 90 sekundi, gornji će dio već kipjeti,
dok je voda na dnu još daleko od vrenja, a kako se grije i staklo
šalice, ne događa se konvekcija.

Uz navedeno, vrijeme za čaj trebalo bi biti vrijeme
‘uranjanja u trenutak mira’ i prilika da malo usporimo
i posvetimo se sami sebi ili dragim ljudima, a grijanje
vode za čaj u mikrovalnoj potpuno odudara od takvog rituala.
Diljem svijeta postoje različite tradicije vezane uz pripremu i
ispijanje čaja i sigurno bi ih dobro očuvati i prenijeti na nove
generacije…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije