Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Izradi sam: Eteričnim uljima ojačaj nokte

Izradi sam: Eteričnim uljima ojačaj nokte
Kiwi kozmetika

Kako eteričnim uljima i uravnoteženom prehranom ojačati nokte pročitajte u nastavku.

Nokti nisu samo ukras kako ih često danas promatramo, nokti imaju svoju itekako važnu funkciju. Nokti čuvaju kožu od oštećenja i mogućih infekcija. Na noktima možemo uočiti  znakove narušenog zdravlja ili pak nedostatak vitamina, minerala i elemenata u tragovima. 

Naši nokti su se razvili iz kandži koje se nalaze kod drugih životinja. Istog su sastava kao i naša kosa, građeni su od keratina. Rastući dio nokta, u kojem se stanice neprestano dijele, se nalazi ispod kože na proksimalnom kraju nokta ispod kutikule.

Brzina rasta nokta je povezana s duljinom terminalne falange, pa kod ljudi nokat kažiprsta raste brže od malog nokta. Njegovani i zdravi nokti su ono što nas predstavlja okolini. Kako eteričnim uljima i uravnoteženom prehranom ojačati nokte pročitajte u nastavku. 

Hrana koja će ojačati nokte

Prehrana bi nam trebala biti izbalansirana te uključivati dovoljno zdravih izvora proteina i mnogo zelenog lisnatog povrća te bobičastog voća koje je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. Jedan od najvažnijih vitamina za čvrstoću kose i noktiju je biotin.

Prirodni izvori biotina su orašasti plodovi (bademi, lješnjak, orah) cjelovite žitarice, banane, maline, avokado, losos, cvjetača, mahunarke. Također, u održavanju zdravlja noktiju i njihove čvrstoće može pomoći kolagen kao dodatak prehrani te namirnice bogate cinkom. 

Bazna i eterična ulja za njegu noktiju izvana

Nokte je moguće prirodnim preparatima ojačati i njegovati. Sami možete izraditi serum od baznih i eteričnih ulja koji će za vaše nokte učiniti čuda. Postoji mnogo eteričnih ulja koja su prikladna za njegu nokta. 

1. prava lavanda

Jedno od najpopularnijih i naširoko korištenih eteričnih ulja. Što se tiče jačanja noktiju ovo ulje je na samom vrhu popisa najaktivnijih. Ima izražena antimikrobna svojstva, pa štiti nokat i okolnu kožu od infekcija. Potiče rast keratina kako bi nokti postali čvršći. 

2. ulje ružmarina

Opet jedno od naširoko poznatih ulja koje će efikasno štiti nokat od raznih infekcija, a bogato je i antioksidansima te pospješuje cirkulaciju što će opet potaknuti rast i čvrstoću nokta.

3. ulje mire ili smirne

Proglašeno je jednim od najboljih ulja za nokte. Ima protuupalna, antimikrobna i antiseptička svojstva. Dubinski hrani, jača i štiti nokte. 

4. tamjan ulje

Tamjan djeluje slično kao i eterično ulje mire. Duboko vlaži kožicu i sam nokat te ima antimikrobna svojstva. 

Popisu još možemo dodati niz drugih ulja poput limuna, grejpa, slatke naranče ali kod njih je ipak potreban oprez zbog fototoksičnosti. Sama eterična ulja se moraju razrijediti u baznom ulju kako bi se mogla koristiti za njegu nokta.

Najbolja bazna ulja za njegu noktiju i kožice oko nokta su: jojoba, ricinus, avocado, badem, ulje koštica grožđa ili marelice.

Serum za prirodnu njegu noktiju s lakoćom možete složiti sami doma. Pripremite malu staklenu bočicu od 20 ml, 1/3 bočice napunite odabranim eteričnim uljima, a 2/3 bočice odabranim baznim uljima te sve dobro protresite. Ulje koristite za premazivanje nokta i kožice oko nokta.
 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video