Vijesti / Životni stil

ima ih 5

Ruke su stvarno čiste samo ako slijedite sve ove korake pranja, poručuju liječnici

Ruke su stvarno čiste samo ako slijedite sve ove korake pranja, poručuju liječnici
Ilustracija

Ribanjem ruku sapunom stvara se trenje koje isto pomaže u uklanjanju nečistoće, masnoća i mikroba s kože, objašnjavaju iz CDC-a i dodaju da posebnu pažnju treba obratiti na nokte...

Kako se koronavirus ne prestaje širiti, svi bismo trebali napraviti sve što možemo da smanjimo mogućnost zaraze. Liječnici iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zato još jednom naglašavaju ono što je mnogima poznato, da je upravo pranje ruku jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja širenja virusa. No nije, kažu oni, bilo kakvo pranje dovoljno dobra zaštita.

Naime nedavno je istraživanje Ministarstva zdravstva SAD-a pokazalo da u čak 97 posto slučajeva ruke ne peremo ispravno - jer ih ili do kraja ne osušimo pa na njima ostavimo idealno uzgajalište za mikrobe, ili pak ne pričekamo dovoljno da voda i sapun odrade svoj dio posla.

Zbog toga su iz tog Centra objavljene detaljne smjernice za pravilno pranje ruku - u čak pet koraka i 30-ak sekundi- zasnovane na znanstvenim činjenicama.

1. Navlažite ruke pod tekućom vodom 

Prema zdravstvenoj organizaciji tekuća je voda iz pipe bolja od stajaće jer se neće ponovo kontaminirati, a njena temperatura na mikrobe zapravo ni ne utječe. Ipak, da se oni ne bi 'prešetavali' između ruku i pipe, vodu treba ugasiti dok se nanosi sapun.

Prema CDC-u nije bitna ni vrsta sapuna: svaki je sapun naime bolji od same vode, a znanstvene su studije dokazale i da  antibakterijski sapuni u usporedbi s onim 'običnima' nemaju dodatne zdravstvene pluseve (osim, naravno, za medicinske djelatnike)..

2. Pripazite na nokte

Dok ruke trljate sapunom, pazite da ih operete s obje strane, posebno između prstiju i ispod noktiju.

- Ribanjem ruku sapunom stvara se trenje koje isto pomaže u uklanjanju nečistoće, masnoća i mikroba s kože - objašnjavaju iz CDC-a i dodaju da posebnu pažnju treba obratiti na nokte jer, premda su obično na cijeloj površini šake, često su mikrobi u posebno visokoj koncentraciji smješteni upravo ispod noktiju

3. Nastavite ruke trljati najmanje 20 sekundi

A da biste znali koliko je vremena prošlo, CDC predlaže da u sebi od početka do kraja dvaput otpjevate pjesmicu 'Sretan rođendan' ili pak na glas izgovorite abecedu.

4. Ruke dobro isperite pod mlazom vode

Mlaz tekuće vode iz pipe isprati će s ruku svu onu prljavštinu, masnoće i mikrobe koje ste sapunom i vodom oprali, a čista tekuća voda sprečava ponovno kontaminiranje koje bi se dogodilo u vodi koja stoji u posudi ili umivaoniku.

5. Dobro ih osušite

Važno je ruke još i temeljito osušiti - s čistim pamučnim ručnikom, papirnatim ručnikom ili pod sušilom s toplim zrakom - jer se mikrobi na i sa vlažnih ruku lakše prenose, objašnjava CDC. 

A ako ih ne možete oprati, upotrijebite manju količinu sredstva za dezinfekciju ruku...

Ako u blizini nemate vodu i sapun, CDC predlaže da na ruke utrljate malu količinu sredstva za dezinfekciju, s postotkom alkohola od 60 do 95 posto, prenosi Health.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video