Vijesti / Životni stil

JESTE LI ZNALI OVO?

Čim kročite u kafić, konobari vas procijene: Evo što sve primjećuju kod vas

Čim kročite u kafić, konobari vas procijene: Evo što sve primjećuju kod vas
Ilustracija

Kada uoče nekoliko stvari, to im je dovoljno da znaju je li gost zahtjevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan.

U prvih nekoliko minuta od vašeg ulaska u kafić ili restoran konobar vas je uspio procijeniti. Kako? Pročita vaš govor tijela, sluša što govorite i kako se odnosite prema njemu, ali i svojem društvu. Tih nekoliko stvari dovoljno im je da znaju je li gost zahtjevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan. 

Kako prenosi MSN, neke studije pokazale su da u doba koronavirusa prvo gledaju koliko ste odgovorni, odnosno poštujete li mjeru fizičke udaljenosti, nosite li pravilno masku i koristite li dezinfekcijske gelove za ruke. 

Druga stvar koju primijete je jeste li na telefonu ili ste svu pažnju usmjerili na njega i ljude s kojima ste došli. Ako ste tip koji ne koristi mobitel, automatski ste im draži jer imaju osjećaj kao da ste, kako kažu, stvarni.

'To je vrsta ljudi s kojima volimo razgovarati, nešto prokomentirati. Čak i ako ne ostave napojnicu, puno je ljepše posluživati takve ljude nego one koji ne dižu glavu s mobitela', kaže Morgan Taylor, konobar.

Osim odnosa prema njima, konobari će uvijek primijetiti kako se odnosite prema ljudima s kojima ste u društvu, prema partneru, djeci... 

'Najdraže su mi obitelji s djecom, volim popričati s njima, uslužiti ih i kratko zabaviti djecu', kaže Jacob Cohen koji već deset godina radi u ovoj struci.

'Žalosti me jedino što u novije doba roditelji djeci gurnu u ruke tablet ili mobitel i ignoriraju ih dok piju kavu ili jedu.' Kada dođete u restoran, sami tražite stol za koji ćete sjesti? Nemojte raditi njihov posao. Najčešće imaju određeni raspored stolova i sjedenja, pa je najbolje da pričekate konobara koji će vas zatim smjestiti za jedan od stolova, ovisno o rezervacijama i broju gostiju.

Isto je i sa slaganjem prljavog posuđa na stolu. Ako mislite da im olakšavate posao jer ste odlučili posložiti tanjure i beštek na hrpu nakon jela, u krivu ste – oni imaju svoj način pospremanja i ne vole da to netko radi umjesto njih.

Želite desert na kraju večere, pa ste ga naručili od prvog konobara koji je prošao? To je još jedna stvar koju primijete i koju ne vole. Na taj način samo ćete stvoriti zbunjujuću situaciju kada trebaju donijeti račun. Otkad vas je smjestio za stol, pa sve do naplate računa, jedan konobar je vaš i držite se njega što god trebate. Ako ga nema, zamolite nekog od drugih djelatnika da ga pozove.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video