Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Najbolja eterična ulja za detox organizma

Najbolja eterična ulja za detox organizma
Kiwi kozmetika

Brojni su načini za detoks organizma, no svakako je preporuka veliku pažnju posvetiti prehrani.

Došlo nam je proljeće, priroda se budi, a mi smo umorni. Idealni način za rješavanje proljetnog umora je čišćenje organizma. Čišćenja organizma pomoći će tijelu da se vrati u stanje ravnoteže. Mnogo sam već o ovoj temi pisala.

Čišćenje organizma nužno je započeti promjenom prehrambenih navika, a uz prehranu svakako bi trebalo posvetiti pažnju dovoljnoj fizičkoj aktivnosti i njezi tijela izvana kako bi detoks bio što uspješniji. Biljna apoteka nudi niz eteričnih ulja koja  mogu pomoći u temeljnom čišćenju našeg  kako bi bili tijekom cijele predstojeće godine.

Koja su to ulja i kako ih koristiti pročitaj u nastavku. 

Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma je kao što sama riječ govori je zapravo čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Brojni su načini za detoks organizma, no svakako je preporuka veliku pažnju posvetiti prehrani.

Bilo bi dobro iz prehrane izbaciti šećer, mlijeko i mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine, te procesuirane i rafinirane namirnice. Najbolji detox je zapravo onaj koji se bazira na kombinaciji voćno povrtnih sokova i smoothia uz obilje lisnatog zelenog i povrtnih obroka (juhe, salate).

Najbolje je da namirnice budu što manje termički obrađene. Obavezna je dovoljna hidracija organizma i konzumiranje obilja nezaslađenih biljnih čajeva (menta, kopriva,zeleni čaj, šipak). Trebalo bi u organizma dnevno unositi oko 3 litre tekućine. 

Uz samu promjenu prehrambenih navika nužno je potaknuti cirkulaciju, metabolizam i poboljšati izlučivanje toksina, a najbolji načini za postizanje toga su: dovoljno fizičke aktivnosti, suho četkanje, sauna, piling, pakung, masaža. 

Fizičkom aktivnošću će se u organizmu potaknuti metabolizam, cirkulacija, znojenje i oslobađanje toksina. 

Suho četkanje i piling će potaknuti cirkulaciju te otvoriti pore i tako ubrzati sam proces detoksa. 

Pakung od primjerice zelene gline ili pak morskih algi i mješavine eteričnih ulja će dodatno ubrzati proces oslobađanja toksina iz organizma te njegovati kožu. 

Masaža će opet potaknuti cirkulaciju te optok limfe i tako pomoći u opuštanju tijela i uspješnoj eliminaciji svega onog što organizmu više ne služi. 

Najbolja eterična ulja koja možeš koristiti za izradu uljnih pripravaka, samomasažu ili difuzor su: 

1. paprena metvica - stimulira normalnu funkciju jetre, djeluje na probavni sustav, dobro je ulje za opuštanje bolnih mišića

2. čempres - djeluje na poboljšanje limfne cirkulacije, izvrsno antistres ulje

3. grejp - izvrsno eterično ulje kod pretilosti, potpomaže rad jetre, slezene, potiče limfni optok i čišćenje krvi (fototoksično je ulje- potreban oprez kod korištenja)

4. komorač - potpomaže probavu pogotovo kod nadutosti, izvrstan je za poticanje limfne cirkulacije

5. mrkva - eterično ulje koje će potaknuti regeneraciju jetre, rad bubrega te djelovati na razinu kolesterola

Eterična ulja možeš koristiti u aromalampi odnosno difuzeru ili pak ih lokalno nanositi na tijelo u vidu pilinga, maske i masaže. Naravno, nužno je da eterična ulja budu razrijeđena u nekom od baznih ulja. Od baznih ulja biraj ona hladno prešana. Ako želiš da eterična ulja prodru u duboke strukture i temeljito odrade detoksifikaciju organizma razrijedih u baznom ulju koštica grožđa ili pak hladno prešanom ulju lješnjaka.
 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video