Vijesti / Životni stil

KAKO JE DRUGAČIJA OD POLIGAMIJE

Sve je više poliamornih odnosa: Znate li što je to točno?

Sve je više poliamornih odnosa: Znate li što je to točno?
Ilustracija

Poliamorija je monogamiji suprotna najviše po pitanju seksualne vjernosti i po praksi upuštanja u više romantičnih veza, uz znanje i pristanak svih partnera, piše Oxfordski rječnik...

Poliamorija je, piše The Sun, samo jedan od načina prakticiranja odnosa koji nisu monogamni, poput na primjer 'svinganja' ili 'otvorene veze'.

Poliamorija se u hrvatskom jeziku naziva i 'višeljublje', a podrazumijeva održavanje intimnih odnosa − romantične i/ili seksualne prirode − s više osoba, uz znanje i pristanak svih uključenih.

Što su poliamorni odnosi?

Riječ ima grčki korijen 'poli', što znači 'mnogi' - a što je zapravo i osnova poliamornog odnosa; da uključuje više od dvoje ljudi.

Definicija u Oxford English Dictionary (Oxfordski rječnik engleskog jezika)  poliamoriju tumači kao uspostavljanje istodobnih bliskih romantičnih veza s dvoje ili više ljudi, kao alternativa monogamnim vezama.

- Poliamorija je suprotna monogamiji pogotovo po pitanju seksualne vjernosti i praksi upuštanja u više romantičnih veza, uz znanje i pristanak svih partnera - piše Oxfordski rječnik.

Koja je razlika između poliamorije i drugih ne monogamnih veza?

Glavna razlika poliamorije i na primjer svinganja ili trojca (zajednica troje ljudi) je u tome da poliamorna veza obično podrazumijeva ljubavne osjećaje prema svima koji su uključeni, dok se te druge veze obično spominju samo u seksualnom kontekstu.

Ukratko, poliamorne osobe vjeruju da je moguće odjednom voljeti više ljudi, a često je u poliamoriji naglasak baš na 'pravim' i 'dubokim osjećajima'.

U poliamornom su odnosu tako svi uključeni (troje ili više ljudi) u potpuno ravnopravnom odnosu, a mogu skupa živjeti ili jednostavno održavati višestruke ljubavne veze, uz znanje i pristanak svih uključenih.

Kad je riječ o prevari, svaka poliamorna veza može imati vlastita 'pravila' o tome što je uopće prevara - ako za njih uopće postoji -  te nema standardiziranog pravila što je to varanje.

Obično su ljudi u poliamornim vezama vođeni 'pravilom' da među partnerima nema ljubomore.

Je li to poliamorija isto što i bigamija? 

Ne, bigamija je oblik poligamije u kojem je jedna osoba istovremeno u braku s dva različita bračna partnera, što je i zakonom zabranjeno u većini zapadnih društava.

Je li poliamorija isto što i 'otvoreni' brak ili veza?

Otvoreni brak je brak u kojem oba partnera imaju seksualne odnose i izvan braka, naravno uz znanje i pristanak bračnog druga.

Partneri obično imaju izvanbračne veze s trećom osobom i njihov supružnik nije uključen, dok su u poliamoriji 'svi zajedno'.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!