Vijesti / Životni stil

ODGOVARA TRIHOLOGINJA

Opadanje kose je normalna pojava, no koliko je kose ipak previše i kada treba posjetiti liječnika?

Opadanje kose je normalna pojava, no koliko je kose ipak previše i kada treba posjetiti liječnika?
Ilustracija

Ako vidite dio tjemena koji se prije nije vidio dr Friese preporučuje da ga povremeno snimite i s vremena na vrijeme te snimke usporedite...

Gubitak kose kod žena je prilično česta pojava - koja u nekom trenutku života pogađa čak 40 do 50 posto ženske populacije - a razlozi su brojni: hormonalne promjene, neadekvatna prehrana, lijekovi, razne bolesti i stanja, stres, genetika i drugi, objasnila je trihologinja dr. Gretchen Friese.

Za žene je normalno, dodaje, da dnevno izgube stotinjak vlasi kose, no od početka pandemije naglo je porastao broj žena kojima kosa opada više nego prije, i to zbog stresa.

- Nagli porast hormona koje potiče stres zaustavlja fazu rasta (anagenu fazu) kose, što rezultira njenim većim gubitkom - kaže dr. Friese i dodaje da se to događa i trudnicama, no takav je gubitak srećom privremen i kosa se obično brzo oporavi.

Gubite li previše kose?

U prosjeku ljudi izgube otprilike 20 posto kose - nekad i više - prije nego uopće primijete da im se kosa prorijedila: za što nekad postoje naoko vidljivi pokazatelji, a nekad ih ne možemo lako uočiti. Najčešći pokazatelji da gubite previše kose su:

1. Stanjio vam se rep

Ako gumicu za kosu možete oko repa omotati više puta nego prije, kosa se prorijedila, kaže dr. Friese, što će neki osjetiti i po 'težini' kad rep prime u ruku.

2. Vidi se dio tjemena 

Ako vidite dio tjemena koji se prije nije vidio, to je očiti znak gubitka kose, pa dr Friese preporučuje da si tjeme povremeno snimate i s vremena na vrijeme usporedite snimke da vidite povećava li se dio koji nije prekriven kosom.  

3. Povlačenje ruba kose

Ženama se ovo događa puno rjeđe nego muškarcima i one su sklonije stanjivanju cijele kose, no ponekad se i njima povuče linija gdje kosa počinje, kaže dr. Friese, a tada je obično riječ o gubitku kose zbog jako stegnutih repova, punđi, pletenica ili ekstenzija.

4. Smanjenje volumena /debljine kose

Manjak volumena kose također može biti znak pretjeranog gubitka: a samo vi znate koliko vam je kosa inače 'debela' i kad joj je samo 'takav dan', a kad se zaista mijenja i prorjeđuje.

5. Više dlaka u četki za kosu

Ciklus rasta kose odvija se kroz dvije faze: fazu rasta (anagena) i fazu odmora (telogena), a većina folikula dlake je u toj prvoj fazi rasta, kaže dr. Friese za Real Simple, no kad u organizmu dođe do svojevrsne neravnoteže, one mogu prijeći u fazu odmora koja zna potrajati, pa dolazi do većeg gubitka kose...

Kada posjetiti liječnika?

Ako ste primijetili neki od ovih simptoma i imate osjećaj da vam se kosa prorijedila i da je ima manje, najbolje je odmah posjetiti liječnika - idealno trihologa ili dermatologa - kaže dr. Friese i savjetuje da liječnika posjetite prije nego odlučite koristiti neke od proizvoda protiv ispadanja kose koji se prodaju bez recepta.

- U slučajevima kada gubitak kose uzrokuje neka bolest ili nedostatak vitamina, rješavanje temeljnih zdravstvenih problema poboljšati će opće stanje organizma, pa i stanje kose - rekla je, a liječnik po potrebi može za vas osmisliti i individualni pristup ovom problemu.

- Osim toga, nikad ne možete sami znati čega vam u organizmu nedostaje, pa nema smisla uzimati razne preparate protiv ispadanja kose bogate vitaminima ili mineralima kojih vam možda uopće ne nedostaje - zaključila je trihologinja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video