Vijesti / Životni stil

sigurnost je bitna

Često kupujete putem interneta? Obavezno pazite na ove stvari

Često kupujete putem interneta? Obavezno pazite na ove stvari
Ilustracija

Da ne dođe do krađe podataka ili novaca, pripazite na ove stvari prilikom kupnje.

Kupovina putem interneta već je godinama svakodnevna praksa mnogih, ali najveću popularnost dosegnula je prošle godine, pojavom pandemije. Kako se povećao broj onih koji tako kupuju, povećao se i broj prijava i žalbi da im je netko ukrao novac, da im paket nikada nije stigao i slično. Da ne biste došli u takvu situaciju, uvijek budite oprezni oko nekoliko stvari.

Prvo provjerite stranicu s koje naručujete, potražite recenzije i mišljenja drugih ljudi - ako vidite da se mnogi žale na isporuku ili plaćanje, odustanite i potražite neku drugu stranicu.

Ako je, pak, stranica novija ili jednostavno manje popularna, pa ne možete pronaći puno recenzija, provjerite lijevo od domene na pretraživaču imate li oznaku lokota - u pitanju je SSL certifikat koji se dodjeljuje stranicama koje zadovoljavaju određene mjere sigurnosti. 

Jedna stvar koju ne biste trebali raditi je otkrivanje previše svojih podataka. Kako bi vam trgovci naplatili uslugu ili proizvode sve što trebaju je vaše ime i prezime, adresa i broj kartice. Ne morate otkrivati svoj OIB ili datum rođenja. Imajte na umu i da je uvijek sigurnije koristiti aplikacije od web stranice.

Za kraj, kada dođete do koraka u kojem trebate platiti, provjerite ima li trgovina sigurnosne certifikate kartičnih kuća - vidjet ćete njihove logotipe na koje možete kliknuti. Ako izgledaju neobično ili na njih ne možete kliknuti, postoji velika vjerojatnost da su oni lažni, prenosi pcmag.com.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video