Vijesti / Životni stil

SAVJETUJE BIHEVIORALNA PSIHOLOGINJA

Loše ste volje? Pokušajte si popraviti raspoloženje s ovih 5 jednostavnih tehnika

Loše ste volje? Pokušajte si popraviti raspoloženje s ovih 5 jednostavnih tehnika
Ilustracija

Premda često ne možemo kontrolirati sve, gotovo uvijek postoji nešto na što možemo utjecati i tako popraviti situaciju u kojoj smo se našli ili svoje raspoloženje, kaže bihevioralna psihologinja.

Kognitivno bihevioralna psihologinja Alice Boyes kaže da svatko kad je loše raspoložen može i sam sebi dosta pomoći, uz par jednostavnih tehnika. Evo što savjetuje:

1. Budite ekstra strpljivi s drugima

Dobra djela mogu biti učinkovita u podizanju raspoloženja, pa budite ljubazni i strpljivi s nekim tko vas možda i živcira jer, na primjer, na poslu nije učinkovit i ne radi dobro.

Zašto to pomaže: Moderno društvo kojem pripadamo često kao da tolerira samo iznimnost, a ljubaznost će vas podsjetiti da svijet ipak nije brutalno mjesto.

2. Budite posebno prijateljski nastrojeni prema nepoznatima

Raspoloženje si na sličan način možete popraviti tako da budete iznimno prijateljski nastrojeni prema onima koje ne poznajete ili poznajete površno, pa možete na primjer pohvaliti kolegu za kojeg znate da dobro radi, a kojeg inače samo pozdravite u prolazu.

3. Zapitajte se što uopće možete kontrolirati 

Ljudi su često najtjeskobniji kad se nađu u neizvjesnim situacijama, a premda često ne možemo kontrolirati sve što se događa, gotovo uvijek postoji i nešto na što možemo utjecati. 

Zato čak i ako to ne jamči dobar ishod, trebamo poduzeti sve što možemo da uvećamo šanse da sve dobro završi.

4. Preskočite neki zadatak (ili jedan korak u zadatku)

Ponekad pri izvršavanju raznih zadataka sami na sebe vršimo najveći pritisak, no ne treba sve uvijek biti besprijekorno; neki se zadaci mogu i odgoditi bez da to ikome zasmeta ili bez da itko primijeti. 

To će vam pomoći shvatiti da niste 'zapeli' u svom životu i da ga ne promatrate sa strane bez mogućnosti da sami donesete neke odluke.

5. Recite nekom bliskom što u odnosu s njim cijenite

Ako u svom životu imate nekog kog posebno cijenite, a to mu govorite rijetko ili nikad; prijatelja, člana obitelji, suradnika ili klijenta; recite mu otvoreno što konkretno cijenite u svom odnosu s njim.

- To će vam pomoći da bolje razmislite odakle dolazi podrška koju imate i da se sjetite da i o vama netko brine - objasnila je Boyes za Psychology Today.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video