Vijesti / Životni stil

zanimljivo

Volite gledati horor filmove? Stručnjaci otkrili što to govori o vama

Volite gledati horor filmove? Stručnjaci otkrili što to govori o vama
Borna Filić/Pixsell

Neki traže uzbuđenje, neki se plaše, a kod nekih se budi želja za seksom.

Stručnjaci tvrde da gledanje horor filmova nije nužno loše, iako su jako napeti i izazivaju strah tijekom gledanja, ne luči se hormon stresa već sreće - dopamin. Također, javlja se instinkt za preživljavanjem, ali tijelo ga zna ugasiti jer shvaća da se ne radi o stvarnoj situaciji. 

Otkrili su i da ljubav ili prijezir prema ovom žanru filmova dosta otkriva o osobi. Neki traže uzbuđenje, neki se plaše, a kod nekih se budi želja za seksom.

Sociologinja Margee Kerr tvrdi kako pojedinci koji uživaju gledajući horor filmove biraju taj žanr zato što njihovo tijelo traži uzbuđenje. Srce im kuca ubrzano, mogu se početi i znojiti, osjećaju napetost. Javlja se i potreba za povećanjem količine energije u tijelu, a neki se zbog toga osjećaju živima baš kao nakon neke fizičke aktivnosti.

S druge strane, u horor filmovima ne uživaju ljudi koji su doživjeli neke traume jer imaju 'kraći fitilj' i sama pomisao ili gledanje neke negativne scene vraća im osjećaje nelagode i straha koje su doživjeli u stvarnoj situaciji.  Istu scenu horor filma jedna osoba može percipirati kao vrlo strašnu, a druga kao dosadnu ili čak smiješnu, piše Mind Body Green.

Zanimljiva je činjenica da strašni filmovi potiču čak i seksualno uzbuđenje kod nekih ljudi. Neurološki sklopovi koji nas tjeraju da drhtimo i da se znojimo od straha preklapaju se s neurološkim i tjelesnim krugovima koji se aktiviraju kada drhtimo i znojimo se od seksualnog uzbuđenja. Upravo zato, parovi nerijetko biraju horor filmove za zajedničko gledanje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video