Vijesti / Životni stil

kod svakog je drugačije

Stručnjaci odgovorili koliko erogenih zona ima žensko tijelo: 'Ovisi, od jedne do sto...'

Stručnjaci odgovorili koliko erogenih zona ima žensko tijelo: 'Ovisi, od jedne do sto...'
Ilustracija

Dijelovi tijela koji se mogu spolno stimulirati i dovesti do uzbuđenja uvelike se razlikuju od žene do žene jer svaka žena ima različita iskustva sa zadovoljstvom, kažu stručnjakinje.

Riječ 'erogeno' znači posebno osjetljivo na seksualnu stimulaciju, pa je erogena zona svaki dio tijela koji na dodir reagira tako da osjetimo seksualno uzbuđenje, objasnila je ginekologinja i autorica dr. Sherry A. Ross.

Ona kaže da žensko tijelo nije ograničeno na nekoliko erogenih zona, već cijelo tijelo može biti erogena zona.

- Moramo se odmaknuti od ideje da su genitalije ili samo određeni dijelovi tijela područja preko kojih osjećamo ugodu; to iskustvo mogu pružiti najrazličitiji dijelovi tijela - kaže dr. Ross.

Iako je današnje društvo otvorenije o seksu kao nikada prije, neke su teme i dalje svojevrsni tabu. Donosimo 10 seksualnih fantazija koje sve žene imaju, ali mnoge je i dalje sram priznati...

Doktorica znanosti i seksologinja Jill McDevitt kaže kako i istraživanja potvrđuju tvrdnju da cijelo tijelo može biti osjetljivo na seksualnu stimulaciju, odnosno na dodir. Ipak, napominje ona, to što cijelo tijelo može biti erogena zona ne znači naravno da cijelo tijelo za svakoga i jest erogena zona...

- Dijelovi tijela koji se mogu spolno stimulirati i dovesti do uzbuđenja uvelike se razlikuju od žene do žene jer svaka žena ima različita iskustva sa zadovoljstvom - kaže McDevitt i napominje da je zato bitno dobro upoznati vlastito tijelo, a ne voditi se za pretpostavkama koje možda vrijede za nekog drugog. 

Uz to, dodaje McDevitt, erogene se zone također mogu promijeniti kako starimo i može se dogoditi da diranje nekog dijela tijela više ne vodi do uzbuđenja, iako je to bio slučaj dok smo bili mlađi, baš kao što možemo otkriti i neke nove erogene zone.

Dakle, ne postoji jedan točan odgovor na pitanje 'Koliko erogenih zona ima žensko tijelo?' jer se to kod svakoga razlikuje.

- To doista varira od osobe do osobe - rekla je McDevitt za Health, pa netko može imati jednu, a netko 100 erogenih zona. 

Postoje ipak, dodala je, neke uobičajene točke koje se često kod žena smatraju erogenima; poput genitalija, grudi, bradavica, usana, vrata i potiljka, ušiju, stražnjice i unutarnje strane bedara, no normalno je i da netko ne reagira na dodir tih područja.

- Svaki dio tijela treba istražiti na različite način i shvatiti da je pojedine dijelove tijela nekad lakše, a nekad teže stimulirati i da to ovisi o brojnim unutarnjim i vanjskim faktorima; od raspoloženja osobe, do temperature u prostoriji - zaključila je seksologinja, a isto, dodala je, vrijedi i za muškarce.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video