Vijesti / Životni stil

KAO I DRUGI RUTINSKI POSLOVI

Istraživanje pokazalo: Ovaj kućanski posao smanjuje tjeskobu i stres, a podiže razinu sreće

Istraživanje pokazalo: Ovaj kućanski posao smanjuje tjeskobu i stres, a podiže razinu sreće
Ilustracija

Sudionici studije su kroz pranje suđa pokazali veću inspiraciju i kreativnost, te smanjenju nervozu, a istraživači kažu da tako na nas djeluje svaki posao koji obavljamo rutinski.

Iako smo posljednjih godina manje više svi uvjereni da je perilica posuđa uređaj bez kojeg ne bismo mogli, studija Sveučilišta Florida State u Tallahasseeju pokazala je da ručno pranje suđa na nas ima terapeutski učinak, te da ta, mnogima naporna, dosadna i monotona aktivnost, povećava osjećaj zadovoljstva i smanjuje nervozu i osjećaj tjeskobe.

Rezultati su pokazali da su sudionici kroz pranje suđa imali izraženiju svijest o sebi i okolini, veću inspiraciju i kreativnost, a smanjenju nervozu, a istraživači kažu da nije samo pranje suđa terapeutsko; tako na nas navodno djeluje svaki posao koji obavljamo rutinski, bez da o njemu puno razmišljamo.

- Pranje rublja, usisavanje, skupljanje lišća ili branje maslina djelovati će isto kao pranje suđa; primorati će vas da samo 'budete prisutni' - rekli su za Your Tango.

To je, dodaju, jedan od razloga zašto se u raznim mentalnim i terapijskim ustanovama s pacijentima provode slične radno okupacijske terapije s kojima se vježba svjesnost, ali i održava mentalna i fizička snaga.

A uz to što nas smiruje i čini zadovoljnijima, neke su studije pokazale da ručno pranje suđa poboljšava našu crijevnu floru, što rezultira i sa smanjenim alergijama.

Tako je pokazala Švedska studija iz 2015. godine u kojoj je sudjelovalo 1.000 roditelja male djece: djeca roditelja koji su svoje suđe doma prali ručno mnogo su rjeđe obolijevala od kožnih ekcema, astme i peludne groznice.

Naime 'higijenska hipoteza' kojom se ova studija vodila kaže da zahvaljujući sve češćoj upotrebi antibakterijskih sapuna i sredstva za dezinfekciju ruku, te premalo vremena provedenom u prirodi uz životinje, djeca više nisu ni blizu izložena tolikom broju bakterija i drugih mikroorganizama kao prije, zbog čega im imunološki sustav ne nauči prepoznati koji su mikrobi bezazleni, a protiv kojih se treba boriti.

To je prema mnogim liječnicima i razlog prečestog razbolijevanja i raznih alergija, od peludne do alergija na hranu.

Različite su studije uz navedeno pokazale i da ručnim pranjem suđa trošimo puno manje vode i struje nego paljenjem perilice, manje smo izloženi kemikalijama i operemo ga bolje nego ijedan uređaj nakon kojeg često moramo sve ponovno prati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video