Vijesti / Životni stil

sjajno

Prozori u kući vam se često magle? Evo nekoliko odličnih načina kako to spriječiti

Prozori u kući vam se često magle? Evo nekoliko odličnih načina kako to spriječiti
Ilustracija

Jedna od najvažnijih stvari je kontrola razine vlage u zraku, što se može postići na nekoliko načina...

Bez obzira na to koliko je vaš dom star, kondenzacija vlage može utjecati na prozore u svakoj kući. Zamagljeni prozori, vlažni na dodir, mogli bi dovesti do nakupljanja crne plijesni.

Od prozračivanja doma do korištenja ventilatora i odvlaživača zraka, najbolje je naći način da se izbjegne zamagljivanje vaših prozora, piše Mirror.

Zašto se u zimskim mjesecima kondenzira vlaga na prozorima?

Para zamagljuje prozore kada vlaga u zraku dolazi u kontakt s hladnom površinom poput prozora. Kontakt pretvara vlažan zrak u tekućinu i tako dolazi do kondenzacije. Tijekom zimskih mjeseci to je češće jer je uključeno grijanje, a zrak vani znatno je hladniji.

Jutra i večeri obično su hladniji tijekom zime, pa je najbolje pripaziti na kondenzaciju u to vrijeme. Također je vrijedno napomenuti da se prozori mogu zamagliti i zbog drugih čimbenika kao što su tuširanje i kuhanje.

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima?

Zamagljivanje prozora tijekom hladnog vremena uobičajena je pojava, ali se lako može riješiti jednostavnim brisanjem stakla. Osim brisanja, postoji niz drugih načina koji vam mogu pomoći i spriječiti nakupljanje vlage.

Prozračivanje

Balansiranje zraka u domu s određenom količinom svježeg zraka ključno je za smanjenje vlage u zraku. Stoga vodite računa o redovitom otvaranju prozora, osobito u sunčanim zimskim danima.

Rasprostrite sobne biljke

Sobne biljke u jednom dijelu kuće ili u sobi utjecat će na nakupljanje vlage na tom području, posebno zimi. Dakle, premjestite svoje sobne biljke i raširite ih po domu tijekom hladnijih mjeseci.

Investirajte u odvlaživač zraka

Jedna od najvažnijih stvari koja pomaže u smanjenju magle na prozorima je kontrola razine vlage u zraku. To se može postići korištenjem odvlaživača zraka ili ventilatora. Ne samo da odvlaživači zraka smanjuju razinu vlage u zraku, oni pomažu i pri uklanjanju alergija i grinja.

Ne sušite odjeću unutra

Vješanje odjeće da se osuši može se činiti jeftinijim od korištenja sušilice tijekom zime, ali može pridonijeti zadržavanju vlage u domu uzrokujući rast plijesni. Također izbjegavajte korištenje radijatora za sušenje odjeće tijekom zime i pokušajte držati mokro rublje u jednoj prostoriji. Najbolje mjesto za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru jest kupaonica. Objesite rublje, prozračite kupaonicu i zatvorite vrata kako bi vlaga izašla kroz prozor.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video