Vijesti / Životni stil

trenutak za roditeljski kutak

Njegujte zahvalnost unutar obitelji

Njegujte zahvalnost unutar obitelji
Edukacija

Ako želite biti sretan roditelj, postanite najprije zahvalan roditelj.

Koliko puta uhvatite sebe da vam je teško biti roditelj? Razlozi su različiti!

Nemate vremena za sebe. Ne stižete raditi sve što zacrtate. Djeca vam odvlače pažnju. Nije da vam se nije lijepo igrati s njima, no imate puno posla koji čeka da obavite. Niste se naspavali već godinama. Uvijek se držite plana koje dijete traži od vas a svi vaši planovi padaju u vodu. Nemate mira ni slobode. Dijete vas ne sluša. (…) I tako možemo nabrajati unedogled.

No, razmišljajmo malkice drugačije. Što ste dolaskom djeteta u obitelj dobili u životu? Na čemu ste zahvalni baš zbog toga što imate dijete? Razmislite i nabrojite sve prednosti, makar bile i smiješne.

Naučili ste biti fleksibilni i prilagoditi se svim potrebama djeteta. Empatičniji ste jer pratite potrebe druge osobe i točno primjećujete što treba i kako je u određenom trenutku. Upotpunili ste svoj život s bićem koje VAS bezuvjetno voli i vi ste mu sve na svijetu. Naučili ste voljeti onako kako ste mislili da nikada nećete.

Ako imate jedno dijete volite ga beskrajno. Ako imate više djece, naučili ste da se ljubav ne dijeli i ne gubi već se množi i imate je sve više i više. Tolerantniji ste i strpljiviji sada kada imate dijete nego li ste bili prije djeteta. 

Vjerujem da je svatko od vas otkrio neke svoje granice koje nije ni znao da ima ili može (u iscrpljenosti i nespavanju, u tome da radiš više, okupirani ste više i sl.). To maleno biće vas je naučilo velike stvari za vaš život. Tijekom dana i tjedna se prisjetite svega što ste naučili uz vaše dijete ili više njih.

Čemu vas je podučilo (svako dijete posebno)? Što ste sve dobili time što imate dijete?

Zahvalnost je najmoćnija tehnika na planeti i potrebno je svako malo prisjetiti se na čemu smo zahvalni, koje blagoslove u životu imamo, koje dobro nam je donijelo u život to što imamo divne ljude oko sebe. Kada vam je teško, prisjetite se na čemu ste zahvalni zbog toga što vam se sada dešava. Nabrajajte nekoliko minuta i razmišljajte kako se osjećate. Zahvalnost je osjećaj koji trebate probuditi unutar sebe, u srcu. Ide ruku pod ruku sa srećom.

Ako želite biti sretan roditelj, postanite najprije zahvalan roditelj. Vaše dijete gleda u VAS i uči od vas te ćete odgajati i zahvalno dijete.

Uzmite staklenku i na nju napišite HVALA, a zatim neka svaki član obitelji ubaci unutra papirić na koji napiše zahvalnost  nekome od članova obitelji. Kroz tjedan ubacujete, a vikendom sjednite i čitajte i radujte se dobrome.

S vremenom povećajte količinu papirića. Podsjetite jedni druge svaki dan kako ne biste zaboravili na ovu divnu gestu koja će vikendom stavljati osmijehe na lica vašim članovima obitelji. 

Kada vlastitim primjerom naučite svoje dijete kako da stavi fokus na sve ono što ima i bude zahvalno na tome, tada ste dali djetetu najbolji alat za život i podučili ga kako da ide kroz život sa zahvalnošću i srećom te punim srcem. 

Mnogi roditelji nauče dijete sve što misle da djetetu treba ali zaborave na zahvalnost te se pitaju kako to da ih dijete ne posjećuje, kako ne zove ili ne pokaže brigu za njih a zapravo dijete ne može dati ono što ga niste naučili - zahvalnost.

Zato ne smetnite s uma tako važnu stavku u životu!

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video