Vijesti / Životni stil

nije dobro

Više od polovice žena nesretno je zbog seksualnog života? Sram i krivnja su česti

Više od polovice žena nesretno je zbog seksualnog života? Sram i krivnja su česti
Ilustracija

S obzirom da se jako puno žena suočava s tim problemima, postavlja se pitanje može li se što učiniti...

U nedavnom istraživanju u kojem su sudjelovale mlade žene uočen je zapanjujući trend, polovica sudionica ima problema sa seksom, a jedna petina je imala barem jednu seksualnu disfunkciju.

Autorica istraživanja i profesorica na Sveučilištu Monash, Susan Davis primjećuje: 'Seksualna dobrobit je prepoznata kao temeljno ljudsko pravo'. Ovo istraživanje je pokazalo kako se žene stvarno sjećaju. A polovica njih se osjeća loše i suočavaju se s problemima.

Uobičajeni problemi

U istraživanju je sudjelovalo skoro 7000 Australki u dobi od 18 do 39. Ispunile su upitnik u kojem se objasnile svoje seksualne želje, uzbuđenja, orgazme, seksualne probleme i samopouzdanje, kao i osnovne demografske podatke. Kao što su pokazali rezultati, mnogi problemi s kojima se žene suočavaju nisu neubičajeno.

Primjerice, lošu seksualnu sliku o sebi ima 11 posto sudionika. Neki o ovih razmišljanja povezano su s pretilnošću, životom s partnerom i dojenjem. Seksualna disfunkcija utječe na 9% ispitanika, nedostatak želje 8% ili problemi s orgazmom 7,9%.

Povrh svega, od polovice žena koje je prijavile neku vrstu problema povezanih sa seksom, čak 30% zapravo nije imalo 'disfunkciju'.

Problemi su bili povezani s osjećajem krivnje, sramote, stresa ili općenito osjećajem nezadovoljstva sa seksualnim životom. Također mnogo žena uzima antidepresive koji nepovoljno utječu na njihov život. Prethodna istraživanja pokazuju da žene imaju orgazam samo u 50% spolnih odnosa, dok muškarci imaju u 90 slučajeva, piše MBG Health. 

Što učiniti?

S obzirom da se toliko žena suočava s tim problemima, postavlja se pitanje može li se što učiniti. I dok je za ozbiljne probleme potrebna stručna pomoć, neke stvari možete učiniti i sami.

Primjerice, istraživanja pokazuju da se žene koje su samosvjense bolje osjećaju, a samopouzdanje se može pojačati. Ako se mučite s orgazmom ili ne osjećate seksi, možda bi razmišljanje o novom pristupu vašem seksualnom životu moglo pomoći da postane bolji.

U međuvremenu, jedno je sigurno prema Davis:

'Ovo je poziv za buđenje i pojašnjava koliko je važno da ljudi budu otvoreni za razgovor o ženskim seksualnim problemima.', piše RTL.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video