Vijesti / Životni stil

trenutak za roditeljski kutak

Roditelj dobije dijete baš kakvo mu i treba

Roditelj dobije dijete baš kakvo mu i treba
Edukacija

Ako roditelj ima imalo zahvalnosti u sebi, shvatit će da je to maleno stvorenje došlo u život kao velika životna škola...

Ako isključimo razvojne faze djeteta koje znaju biti zbunjujuće roditeljima jer ponašanje neke djece zna biti prenaglašeno, sve ostalo je baš točno onakvo kakvo treba biti. Možda je to šok za čuti i pročitati, prihvatiti i pomiriti se time ali je činjenica koju roditelj prije ili kasnije shvati. 

Roditelji koji na porodu doznaju da će njihovo dijete imati razvojnih poteškoća, ili pak će imati neki sindrom, ili pak neku vrstu oštećenja, trude se toj djeci nadomjestiti ono što im nedostaje, daju sebe puno više u čitavu situaciju, educiraju se redovito, okruže se podrškom sličnih roditelja i stručnih osoba te s vremenom dođe do prihvaćanja. Nije da im je lako na tom putu, ali shvate da im je to dijete s baš takvim poteškoćama došlo kao blagoslov.

Ili pak roditelji djece koja su hiperaktivna, imaju probleme u učenju i zapamćivanju, trude se više, nastoje se educirati i povezati s drugim roditeljima te tako znaju puno više nego ostali roditelji djece koja nemaju problema. 

Što je roditelj više educiran, to mu je lakše shvatiti što se zbiva i razumjeti što je istinski potrebno njegovom djetetu. Važan faktor igra i način na koji je roditelj odgajan i odrastao. 

Ako su roditelja odgajali strogo i po pravilima teško da će odstupiti od toga i nastojat će to prenijeti na dijete. Ima i onih koji namjerno žele potpuno suprotno i budu potpuno liberalni u odgoju i sve dopuštaju jer njima nije tako činjeno. No, prava istina je negdje u sredini odnosno, potrebno se educirati o djetetu i pružiti mu ono što je najbolje za dijete a ne ono što mi mislimo da je najbolje za dijete. 

Ima roditelja koji odgajaju iz vlastitih rana i ako je njima bilo teško ali su ispali dobri, neka tako i dijete prođe. Ima i onih koji nastoje zacijeliti vlastite rane tako da rade suprotno onome kako su njih odgajali. Tako se potrude oko djeteta a rezultati pokazuju da to ne utječe dobro na dijete. 

Obje vrste roditelja trebaju znati da nije poanta odgajati onako kako su nas ili potpuno drugačije od nas već onako kako vaše dijete treba. Roditelji koji to na vrijeme shvate, počnu se educirati, nauče koji je njihovo dijete tip i što djetetu treba, čine tako i rezultati su brže vidljivi.

I sama sam to naučila u školi s dvadesetak učenika s kojima ne možeš jednako sa svima, ne možeš se držati samo pravila i propisa jer na neke to nema uopće utjecaj. Ima djece koja bolje reagiraju na dodire i lijepu riječ, ali i one kojima treba nekada narediti pa i povisiti glas da ih se posloži i tako im ide brže. Ima i nekolicina djece koja obožavaju pravila i propise i sve rade u skladu s time. 

Što to sada znači za nas odrasle? 

To samo znači da ćemo naučiti da možemo i drugačije, pa čak i onako kako nismo ni slutili da možemo. Primjer vam je kada vaša beba ne spava po noći i morate ostati budni iako ste po karakteru spavalica pa onda shvatite da imate energije i nemate pojma otkud vam. Ili pak majke koje uz svoj redovni posao stignu obavljati sve vezano uz kućanstvo i dijete ili više njih. Katkada se i same pitamo otkud nam snage ali ide. Sve su to skriveni aduti koje ne bismo upoznali kada ne bismo imali dijete.

Mnogim roditeljima dijete izvuče baš te skrivene adute i postaju onakvi kakvi ni u snu nisu sanjali da bi postali i na kraju su zahvalni djetetu što je do toga došlo. To će vam reći svaki roditelj koji ima dijete s bilo kojom vrstom poteškoća.

Ako roditelj ima imalo zahvalnosti u sebi, shvatit će da je to maleno stvorenje došlo u život kao velika životna škola uz koju naučiš ono što nikada ne bi naučio u klasičnoj školi ili pak od vlastitih roditelja.

Zato ja tvrdim da su djeca naši učitelji koji nam pomažu da spoznamo koje kapacitete i mogućnosti imamo unutar sebe a nismo ih svjesni sve dok ne dobijemo dijete koje nam ih osvijesti i izvuče iz nas. I zato svaki roditelj dobije baš točno onakvo dijete koje mu treba da iz njega 'izvuče' ono najbolje.

Ako vam je i dalje to teško prihvatiti, predlažem da se educirate ili potražite savjet stručnjaka kako s vlastitim djetetom te ćete olakšati i sebi i djetetu a vjerujem doći i do spoznaja.

U utorak, 30. studenog imate priliku testirati svoje roditeljstvo na poklon edukaciji – Testiraj svoje roditeljstvo. Više o tome na ovom linku

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video