Vijesti / Životni stil

biljke i san

Ove je biljke dobro držati u spavaćoj sobi: Dok vi spavate, one pročišćavaju zrak

Ove je biljke dobro držati u spavaćoj sobi: Dok vi spavate, one pročišćavaju zrak
Ilustracija

Iako poput većine mediteranskih biljaka zahtjeva popriličnu njegu, mnogi žele držati lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo.

Biljke u domu imaju mnoge prednosti, a osim što će uljepšati svaki prostor, stručnjaci tvrde da znatno utječu i na naše raspoloženje i produktivnost, a neke nam mogu čak pomoći brže zaspati i bolje spavati.

Prema riječima stručnjakinje za vrtlarstvo Evie Lane iz vrtnog centra Primrose, ovo su biljke koje na nas djeluju smirujuće pa ih je najbolje imati u spavaćoj sobi:postoje neke biljke koje vam čak mogu pomoći u potrazi za mirnim snom.

Dracena ili Svekrvin

jezik Rijetko je koja sobna biljka toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao dracena, poznata i kao drvo života. Često ju zato možemo vidjeti u uredima i predvorjima banaka i hotela, a u svakakvim će uvjetima pronaći način za prilagodbu; ne smeta joj tako previše ni suhi zrak, rijetko zalijevanje ni nedostatak svjetlosti, a uvenuti će tek ako potpuno zanemarite njezine potrebe za vodom (iako se čak i u tim situacijama znaju oporaviti i 'vratiti u život').

Najčešće se kupuju dvije vrste; Dracaena fragrans i Dracaena tricolor; koje osim lijepog izgleda i otpornosti odlikuje i sposobnost pročišćivanja zraka. Zahvaljujući istraživanju koje je 90-ih godina 20. st. provela agencija NASA (National Aeronautics and Space Administration), otkriveno je da one ne samo da obogaćuju zrak kisikom, nego ga i oslobađaju od toksičnih tvari poput formaldehida, benzena ili trikloretilena. Istraživanje je pokazalo da određene sobne biljke tijekom 24 sata mogu ukloniti i do 87 % zagađivača zraka, a sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) iz zatvorenih su prostorija odstranile i do 80 % benzena. - Isto tako, dok većina biljaka pretvara ugljični dioksid u kisik tijekom dana, ove pametne biljke to mogu činiti i noću, što ih čini izvrsnim 'cimerima' za spavaću sobu Lane.

Lavanda

Iako poput većine mediteranskih biljaka zahtjeva popriličnu njegu, mnogi žele držati lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo.

- Miris lavande umiruje naš živčani sustav i pomaže nam da lakše utonemo u san - kaže Lane.. Uzgoj lavande, dodaje ona, nije jednostavan i ona zahtijeva mnogo pažnje, no može biti izvrstan hobi i prilika za usavršavanje u vrtlarstvu

Drvo kaučukovca

Za uzgoj ove gumene biljke ne trebate biti veliki stručnjak i savršena je ako nemate previše znanja i iskustva i htjeli biste doma imati neku otporniju biljku.

- Ficus elastica ili Ficus robusta je snažni pročišćivači zraka, s velikim listovima koji uvlače zagađivače iz zraka - kaže Lane.

Aloe vera

Iako je najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opeklina od sunca, aloa je i odličan izbor za spavaću sobu.

- Budući da ispušta kisik isključivo noću, pomaže u čišćenju zraka dok se vi odmarate - kaže Lane.

Areka palma (Palma sreće)

Ova je biljka izvrstan izbor ako imate više prostora jer u zatvorenom može narasti preko tri metra uvis, a vani triput toliko.

- Može razgraditi štetne toksine kao što su benzen i formaldehid pa cirkulira čišći zrak. a odlična je i kao ovlaživači pa može pomoći kod problema sa sinusima uzrokovanih suhim zrakom u zatvorenom prostoru - rekla je Lane za The Sun.

Najnovije

Reci što misliš!