Vijesti / Životni stil

NIJE TAKO JEDNOSTAVNO

Trebamo li ujutro piti vodu čim se probudimo? Evo što savjetuju stručnjaci

Trebamo li ujutro piti vodu čim se probudimo? Evo što savjetuju stručnjaci
Ilustracija

Voda je esencijalna hranjiva tvar, što znači da je vaše tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe.

Znamo da je pijenje vode od iznimne važnosti, ali evo zanimljivog pitanja: je li bitno i vrijeme hidracije ? Naime možda ste nekad i sami čuli savjet da je čaša vode i to na prazan želudac najbolji način za početak dana, no treba li to stvarno biti prvo što napravimo ujutro? Odgovor čini se nije tako jednostavan, piše Real Simple. Voda je esencijalna hranjiva tvar, što znači da je tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe već ju kako biste bili zdravi moramo uzeti iz vanjskih izvora.

Tijelu je ona potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prijenos i izlučivanje hranjivih tvari, no organizam stalno i gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje. Neki čimbenici, poput tjelovježbe, vrućeg vremena ili određenih lijekova mogu taj gubitak i ubrzati, a bez obzira na individualne potrebe za vodom, jedno je sigurno: trebali bi ju piti svaki dan. Budući da dok spavamo nije moguće zadržavati svu vodu, a tijelo je i dalje cijelu noć gubi, pijenje vode kad se ujutro probudimo ima smisla.

Rehidrira vas nakon noći bez vode

Budući da ne možete piti vodu dok drijemate, vaše je tijelo ujutro prirodno dehidrirano. Pijenje vode kad se probudite nadoknađuje tekućinu koju ste izgubili tijekom noći, to posebno vrijedi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć prije pili alkohol.

Povećava razinu energije

Mnogi smatraju da im ispijanjem hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, pa čašom vode odmah ujutro možemo to spriječiti i osigurati da tkiva i organi što prije dobiju potrebnu tekućinu.

Pospješuje mentalnu izvedbu

Slično tome, voda može povećati i mentalnu oštrinu i produktivnost tijekom dana. Dehidracija je naime također povezana s  glavoboljama—tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. Čak je i blaga dehidracija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Potiče metabolizam

Bez obzira na doba dana, pijenje vode može pokrenuti vaš metabolizam. Konkretno, hladna voda pokreće vaše tijelo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom. To znači da vaše tijelo zagrijava vodu uključivanjem metabolizma, za čak 30 posto, na oko sat vremena.

Pospješuje probavu

Pijenje vode ključno je za zdravu probavu. Na primjer, hidracija je korisna za ublažavanje zatvora, uobičajene nuspojave dehidracije. Topla voda ima potencijal razgraditi hranu koju ste pojeli bržom brzinom od hladne vode. Stoga, ako ste skloni zatvoru, pijenje vode kad se probudite može pokrenuti proces rehidracije i pokrenuti stvari što je prije moguće.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video