Vijesti / Životni stil

SVJESNIJI STE SVOJE OKOLINE

Trčite li sa slušalicama u ušima? Psihologinja kaže da je dio treninga bolje odraditi bez glazbe, evo zašto

Trčite li sa slušalicama u ušima? Psihologinja kaže da je dio treninga bolje odraditi bez glazbe, evo zašto
Ilustracija/Pixabay

Glazba podiže postojeće raspoloženje, a to može odvratiti pažnju od teškog treninga, no jeste li ikada razmišljali da trčite bez nje?

Trčanje je odličan način za rješavanje stresa i frustracija i izvrsna tjelovježba tijekom koje mnogi slušaju glazbu i teško im je zamisliti trening bez nje. Glazba naime podiže postojeće raspoloženje, što može odvratiti pažnju od napora; no jeste li kad pokušali trčati bez nje? Psihologica Samantha Boardman objasnila je zašto je to dobro, piše Mind Body Green.

Ako trčite bez slušalica svjesniji ste svoje okoline i zaista čujete svoje korake, te osluškujete svoje tijelo, objašnjava stručnjakinja. Lakše ćete shvatiti griješite li u nečemu i trebate li promijeniti ritam nego kad imate slušalice i pratite ritam glazbe.

Također, kada trčite važno je pravilno disati i i pravilno se kretati jer ćete tako prije ostvariti svoj cilj. Što intenzivnije trčite to vam tijelo treba više kisika, a zbog glazbe možda nećete ni primijetiti koliko ste se već umorili. Kada ste pak umorni, nećete više toliko paziti na pravilno disanje pa će se tijelo još više umarati.

- Ako trčite bez slušalica, usredotočite se na neku pozitivnu mantru i nemojte 'zaglaviti' u mislima kako je trčanje preteško ili kako nećete završiti trening - rekla je Boardman koja preporučuje da svatko sam za sebe smisli mantru kako bi bio dovoljno smiren za efektivno vježbanje.

- Sljedeći put kada idete trčati, odite bez slušalica jer će vam to pomoći da se povežete s prirodom oko sebe i usredotočite se na svoje osobne ciljeve, a možda tako uvidite da vam ne treba nikakva vanjska motivacija da biste napredovali - kaže stručnjakinja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video