NE NA SOBNOJ TEMPERATURI
Trebate odmrznuti meso? Ovo kako to napraviti što brže i bez rizika od kvarenja
Uvijek je dobra ideja imati komad mesa u zamrzivaču, ali treba znati i kako ga pravilno odlediti.
Iako nam zamrzivač može uštedjeti novac i smanjiti bespotrebno bacanje hrane, važno je znati i kako sigurno odmrzavati namirnice, posebno meso.Treba li ga preko noći ostaviti vani ili u hladnjaku? Smije li i smrznuto kuhati? Je li ga sigurno odmrzavati u mikrovalnoj? Nekoliko je načina odmrzavanja mesa, piše Express.
Prvo što trebate je maknuti ga s plastičnih ili papirnatih podložaka u koje je upakirano, a zatim ga staviti na tanjur kako kemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Meso se priprema odmah nakon odmrzavanja, a to je najbolje napraviti tako da ga se preko noći ostavi u hladnjaku; što je ujedno i najsigurnija metoda. Treba ga izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur, kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije. Kad ste u žurbi i nemate cijelu noć, stručnjaci preporučuju da se meso odmrzne pod hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Hladnjak je, dakle, najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, i to njegov donji. Brzina odmrzavanja u hladnjaku ovisi naravno o količini mesa pa se npr. kilogram mljevene govedine može odmrzavati cijeli dan tj. noć, a veći komadi mesa s kostima i do dva, tri dana. Hladnom vodom možete odmrzavati meso tako da ga stavite u plastičnu vrećicu, a zatim ga potopite u posudi s hladnom vodom ili ga pak stavite pod mlaz hladne vode iz pipe. U prvom slučaju vodu treba mijenjati svakih pola sata, kako bi ostala hladna i kako bi se meso brže otopilo. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. Mikrovalna je najbolja opcija kad ste u žurbi, no treba biti oprezan. Meso u mikrovalnoj će se vrlo brzo odmrznuti, ali ne ravnomjerno kao u hladnjaku ili u hladnoj vodi. U nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu čak i skuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju. Zato meso koje odmrznete u mikrovalnoj pećnici morate odmah skuhati. Smatra se da je meso sigurno za kuhanje bez odmrzavanja i da će mu trebati otprilike 50% dulje od preporučenog vremena za potpuno odmrznuto meso. Određene je komade lakše kuhati smrznute od drugih, primjerice, svinjski kotleti, janjeći kotleti i odresci prilično su jednostavni, dok goveđe meso zahtjeva duže vrijeme kuhanja.
Najnovije
-
Imajte na umu...
-
Ni hladno, ni vruće...
-
Bio je u Sjemenišnoj ulici u Varaždinu, današnjoj Habdelićevoj...
-
Stručnjakinja za čišćenje pokazala je trik za koji tvrdi da olakšava čišćenje glave tuša od kamenca.
-
Film traje 102 minute, izradio ga je Klub varaždinskih branitelja.
Reci što misliš!