Vijesti / Životni stil

SJAJNI TRIKOVI

Znate li kako često bi trebali čistiti hladnjak i kako to pravilno napraviti?

Znate li kako često bi trebali čistiti hladnjak i kako to pravilno napraviti?
Ilustracija / Pixabay

Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge predmete u vašem hladnjaku...

Vjerojatno već imate svoju rutinu čišćenja pećnice, štednjaka i drugih često korištenih kuhinjskih uređaja; a kad ste se zadnji put očistili hladnjak? Hladnjak je naime centar svake kuhinje, no budući da je uglavnom uvijek pun hrane, mnogi pri čišćenju na njega zaborave... A potrebno je i češće nego što mislite, evo kad sve:

Kad se namirnice pokvare

Vrijeme čišćenje dijelova hladnjaka ovisi i o uputama na pakiranju hrane ili pića, odnosno naljepnicama s datumom do kojeg su namirnice u svom najboljem izdanju. Ako primijetite da je mnogima ipak prošao rok, provjerite kako izgledaju i odmah bacite sve što je pljesnivo, drugačije boje ili neugodnog mirisa,  Nakon bacanja pokvarene hrane, područja na kojima je hrana stajala prebrišite vlažnom spužvom i deterdžentom, kako biste spriječili širenje bakterija, kako piše Real Simple.

Nakon izlijevanja ili curenja, osobito sirovog mesa ili peradi

Kako biste izbjegli čišćenje hladnjaka češće nego je potrebno, pazite da svu hranu ispravno pohranite, to je prvi korak da ju što dulje sačuvate svježom i sigurnom za jelo. Ako hrana nije dobro pohranjena i poklopljena, tekuće se stvari mogu prolijevati ili curiti pa zahvaćena područja hladnjaka trebat opet čistiti.  Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso, a posebno perad koja može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge stvari u hladnjaku. Ako primijetite da je sirovo meso pustilo krv, odmah temeljito očistite toplom vodom i deterdžentom. Trebali biste i izvaditi policu ili ladicu kako biste sve dobro oprali.

Kako pravilno očistiti hladnjak?

Bacite svu pokvarenu hranu. Ako za nešto niste sigurni je li dobro, bolje je baciti nego riskirati. Izvadite police, ladice i posude za led. Temeljito ih operite pod vrućom vodom i s deterdžentom, a možete ih i isprati otopinom za dezinfekciju. Unutarnje stijenke hladnjaka i zamrzivača, uključujući vrata i brtvu, mogu se oprati vrućom vodom i sodom bikarbonom, nakon čega sve opet prođete i otopinom za dezinfekciju. Na kraju, ostavite vrata hladnjaka otvorena 15-ak minuta, da omogućite slobodnu cirkulaciju zraka i sušenje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video