Vijesti / Životni stil

ponašanje pasa

Kako pasmina utječe na ponašanje psa? Puno manje nego što mislite

Kako pasmina utječe na ponašanje psa? Puno manje nego što mislite
Ilustracija/Pixabay

Odgovori su pokazali da su, primjerice, psi velikih pasmina neposlušniji i manje smireni od pasa malih pasmina ili čak bučnije laju.

Razmišljanje o određenoj pasmini psa i nabrajanje njezinih prednosti i slabosti, te definiranje ponašanja životinje djelomično je pogrešno prema znanosti jer su neki istraživači pokazali kako pasmina ne utječe presudno na način na koji se pas ponaša u odnosu na drugog psa, piše Novi list

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Massachusettsu želio je razbiti ovaj mit kreiranjem vlastite baze podataka – Darwinove arke – te od vlasnika čistokrvnih pasa, ali i mješanaca zatražiti da ispune upitnik od 100 pitanja kako bi otkrili jesu li pasmine njihovih ljubimaca dijelili ili ne navike i prerogative kojima se toliko hvale i koji su bili razlogom genetske selekcije godinama i godinama.

I tako su u kratkom vremenu istraživači usporedili odgovore više od 18.000 ispitanika, od kojih gotovo polovica ima čistokrvnog psa, i sekvencionirali DNK 2.155 pasa. Podaci istraživanja zatim su obrađeni i objavljeni u časopisu Science.

Dok su neke prevladavajuće karakteristike pronađene u nekim pasminama koje bi bile nasljedne, kao što je sklonost zavijanju kod biglova ili bloodhoundsa (također poznatih kao psi sv. Humberta), druga ponašanja nisu pronašla značajno podudaranje u naslijeđu ili genetici životinja koje pripadaju istoj pasmini kao što je, primjerice, velika društvenost labradora.

Analiza genoma potvrdila je i ono što su prijavili sami vlasnici pasa.

Stručnjaci su identificirali 11 regija koje su značajno povezane s ponašanjem i 136 sugestivnih regija: dok su u potonjim estetske osobine nasljedne za čiste pasmine i dobro se razlikuju jedna od druge, kako zahtijeva selekcija, ista diferencijacija nije pronađena u regijama povezanim s ponašanjem.

No, tipične osobine nisu jedine koje se promatraju s velikom pozornošću, već i veličina pasa i uloga koju ona ima u ponašanju životinja.

Odgovori su pokazali da su, primjerice, psi velikih pasmina neposlušniji i manje smireni od pasa malih pasmina ili čak bučnije laju. Ove klišeje svi smo čuli barem jednom.

Iako ionako nisu sve stereotipi, istraživanje tima znanstvenika pokazalo je kako je ponašanje psa vrlo promjenjivo i na njega utječe prije svega niz čimbenika, među kojima je okolina u kojoj je rođen i odrastao, a ne pripadnost određenoj pasmini, piše Novi list

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.